Menu Zavřít

Babišova největší prohra. Agrofert definitivně vzdal boj s Poláky o 20 miliard

24. 7. 2018
Autor: unipetrol

Agrofert už nepokračuje v dlouholetém soudním sporu s polským koncernem PKN Orlen, který se týkal privatizace rafinérské společnosti Unipetrol. Holding donedávna vlastněný premiérem Andrejem Babišem vzdal snahu zvrátit loňský nepříznivý výnos Ústavního soudu. Jeden z největších korporátních sporů v dějinách Česka se tak definitivně uzavřel.

Spor vedla společnost Agrofert (dnes ve svěřenském fondu), s polskou státní rafinérskou firmou PKN Orlen. Babiš se v roce 2003 s PKN Orlen dohodl, že se budou společně podílet na privatizaci Unipetrolu. Za podporu polské firmy měl mít Babiš možnost koupit kontrolní balíky v dceřiných firmách Unipetrolu: Kaučuku, Agrobohemii, Aliachemu, Paramu a Chemopetrolu.

Poláci nakonec sice Unipetrol koupili, smlouvy však následně nedodrželi. Babiš celkem na PKN Orlen podal čtyři arbitrážní žaloby, z nichž v poslední požadoval odškodnění téměř dvacet miliard korun. Loni pak Ústavní soud odmítl stížnost Agrofertu. Firma nicméně dál zvažovala možnosti, jak ve sporu pokračovat. Nakonec ale úsilí vzdala

„Po vyčerpání všech právních možností je věc uzavřena,“ řekl webu Euro.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Dlouholetý spor tak definitivně skončil. Babiš uspěl pouze ve třetí arbitráži, kdy mu v roce 2009 musel PKN Orlen vyplatit za porušení smluv zhruba 2,45 miliardy korun.


Čtěte také:

Transparency International: Babiš dál ovládá Agrofert

Babiš bude muset prokázat, že neovládá svěřenský fond

ilustrační foto


Poláci zprivatizovali 63 procent Unipetrolu za 14,7 miliardy korun v roce 2005. Ve vítězném konsorciu byl s PKN Orlen právě Babiš a ještě americká ropná společnost Conoco. Poláci se však nakonec rozhodli smlouvy s partnery porušit a raději riskovat soudy, než prodat za dohodnuté ceny slíbené společnosti, jejichž hodnota se během ekonomického růstu výrazně zvýšila. Například společnost Kaučuk byla ve smlouvách Orlenu s Babišem oceňována na 1,6 miliardy korun. Později ji Orlen prodal chemičce Dwory za 5,5 miliardy.

EBF24

Babiš už přitom jednou Unipetrol vlastnil. Vyhrál jej totiž sám v první privatizaci firmy již v roce 2001 za jedenáct miliard korun. Později však od smlouvy odstoupil. „Byl jsem hlupák, když jsem Unipetrol nekoupil,“ prohlásil později. „Měl bych to za jedenáct miliard a s výkupem drobných akcionářů za patnáct – a nazdar. Z dnešního pohledu se mi to už zdá levné,“ uvedl po letech.

Silně ziskové aktivum
Unipetrolu v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o polovinu na 3,2 miliardy korun. Vliv mělo pojistné plnění, které vylepšilo výsledky loni. Tržby podniku se snížily o 4,5 procenta na 58,3 miliardy korun. Zisk PKN Orlen, majitele Unipetrolu, činil loni 2,8 miliardy zlotých (16,8 miliardy korun) a překonal tak odhady.

Dále čtěte:

Akcionáři Unipetrolu bez dividendy. Po dlouhém jednání tak rozhodla valná hromada

PKN Orlen draze vyplatil J&T z Unipetrolu. Šéfa Jasinského to stálo místo

Šance pro české zbrojaře: Polsko chystá miliardovou modernizaci houfnic i tanků

Unipetrol loni zvýšil zisk o desetinu. Pomohla i pojistná událost


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).