Menu Zavřít

Anatomie Karly Š.

29. 5. 2018
Autor: Redakce

Ministryně obrany Karla Šlechtová není tak docela člověk, kterého je lehké se zastat. Miluje prezidenta Zemana, fotí si psa na hrobě Neznámého vojína, nechává si radit od bývalého ezoterika. Jenže na jejím příkladu se dá ilustrovat zajímavá věc. To, co Šlechtová aktuálně prožívá, je modelový příklad pádu tváře ANO do nemilosti Andreje Babiše.

Karla a Helena

Své by o tom mohla vyprávět někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková. O ní se v prvních únorových dnech roku 2015 objevil článek označující ji za nejslabší článek vlády a za pár týdnů už nebyla ministryní. Byl to rychlý sešup a nebyla to náhoda. Šlechtové se takhle povedlo zabodovat s VIP salonkem na letišti, který jako ministryně používala. Stejně jako kdysi Válková byla teď i ona nominována na první stránku.

Helena Válková ale měla alespoň dost fištrónu na to, aby ze svého pádu nevinila spiknutí novinářů a Andreje Babiše, jako to teď udělala Šlechtová. „Je mi to trochu líto, protože tyto noviny přece jen patří do svěřenského fondu pana předsedy vlády, za kterého já jsem kandidovala,“ stěžovala si Šlechtová a všem v ANO muselo pak dost zatrnout, protože to vypadá, že noviny ze svěřenského fondu se v partaji berou jako „naše“, což je tak trochu v rozporu se střetem zájmů, nezávislostí médií a tak dál. Díky, Karlo.


Babiš zkritizoval Šlechtovou za plýtvání penězi. Nemusím být ve vládě za každou cenu, reagovala

 Andrej Babiš a Karla Šlechtová


Ale i přes ty všechny kotrmelce je potřeba uznat, že utracených 310 tisíc korun za 4 roky není nic, co by mělo stát ministra křeslo. Pokud budeme věřit verzi Šlechtové, je to jen důkaz toho, že „nejvyšší“ se hněvá a že to s vámi jde z kopce. Pád pokračuje.

Příklady táhnou

Šlechtovou zřejmě netrklo to, co trklo jiné ministry, kteří upadli v nemilost. Třeba Danu Ťokovi lze vytknout leccos, ale ne to, že nepochopil signály z Babišova okolí, které každý pád předcházejí. Obvykle to poznáte tak, že se s vámi premiér moc nebaví, kolegové jsou k vám najednou nějak shovívavější než dřív a lidé z oboru vám už neposílají pozvánky na všelijaké slavnostní akce.

Ťok to pochopil. Oznámil, že nebude chtít být v další vládě, což ovšem už od ledna není žádná novinka. Jen se čekalo, jestli to řekne Ťok sám, nebo se bude muset někdo podívat, jak používal VIP salonek.


Čtěte komentář k působení Dana Ťoka:

Doťokáno: předloni bylo pozdě

 Páral


Když se ještě vrátíme k Válkové, ta zkusila protestovat, ale nakonec podala rezignaci, která sice nebyla zcela dobrovolná, ale ministryně poznala, že trucem nic nezmůže a jen si udělá ostudu. No, jak už víme, Šlechtová to nepoznala. Na stupnici Babišova pohrdání je na úplném dně a vypadá to, že ještě notně hrabe pod sebe.

Princezna Karla

Důležité je říci, že to není nic proti ní samotné, ale tahle anatomie pádu by měla ukázat na to, jak se ten hodný strýček Andrej ke svým blízkým chová. Pokud si člověk posype hlavu, mlčí a zachová loajalitu, jeho pád je lehký jako tanec listu. A může z toho vypadnout i nějaký ten pašalík. Tohle patro soft pekla reprezentuje Martin Stropnický. O dalším patře, kde dlí Dan Ťok, již byla řeč a o dalších také.

EBF24

Karla Šlechtová se přes všechny tyhle zřejmé osudy svých kolegů stále nevzdává a objednala se na schůzku k Miloši Zemanovi, zařídil jí to kancléř Vratislav Mynář. Jako pohádková princezna běží k poslední instanci a hledá spásu. Jenže tenhle příběh nebude mít dobrý konec. Na šachovnici vztahů Babiš – Zeman má Šlechtová pozici pěšáka. I když na ní bude báťuška hodný, převládne směrem k hnutí ANO z Hradu pragmatismus. Stejný, kterým kdysi Brežněv mávl rukou nad československými komunisty - „Eto vaše dělo“.

Přečtěte si další komentáře Petra Weikerta:

Jedno zbytečné referendum

Chudý poslanec, voličova smrt

Opatrně s tím Dukou

Zachránce komunistů

Zeman začal topit

Prezidentská cesta do USA, díl 2369


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).