Menu Zavřít

7 zásadních věcí, které může Británie ztratit rozpadem

29. 6. 2016
Autor: ČTK

Nejen vyčlenění Velké Británie z evropského prostoru, ale také možné štěpení království. To jsou důsledky brexitu. Skotská premiérka již potvrdila, že bude s Bruselem vyjednávat o možném odchodu z Británie a připojení se k Evropské unii. Severní Irové se zájmem zůstat v unii zase hromadně žádají občanství Irské republiky.

Britské „yes“ je podrazem skotského „no“. Takto vnímají výsledek hlasování o vystoupení z Evropské unie skotští občané, kteří jen před dvěma lety v referendu o samostatnosti hlasovali s cílem zůstat v Evropské unii pro setrvání v království. Podobně to vnímají také Severní Irové, kteří nechtějí mimo unii zůstat za žádných okolností.

Lhostejnou by vůči této tendenci neměla zůstat ani Británie. Odštěpením její severních „přívěsků“ by totiž přišla, když o nic jiného, tak o nemalé peníze. Ve hře je sedm klíčových oblastí:

1. Oslabení britské libry

Ať už Skotsko, nebo Severní Irsko by v případě odchodu z Velké Británie pravděpodobně změnily také měnu. Britská libra by ztratila objem i stabilitu. Naopak eurozóna v případě přechodu zmíněných zemí k euru nabere na významu.

2. Výkon ekonomiky

Skotsko má na výkonu britské ekonomiky podíl zhruba 8 procent. Severní Irsko je významnou exportní zemí a 1,8 milionu tamních obyvatelů se na britském HDP podílí 2 procenty. Pokud by se státy k unii připojily, Velká Británie by ztratila desetinu HDP. Na Severní Irsko je přitom navázaných 3,5 miliardy eur rozvojových a mírových dotací, o které by Británie přišla také.

3. Těžba ropy a plynu

Velká Británie je čtvrtý největší producent zemního plynu a patnáctý největší producent ropy. To vše je ovšem zásluha Skotska, které vlastní až 90 procent plynových a ropných těžebních polí v Severním moři. Skotové už dříve navrhovali zřídit také speciální skotský investiční fond, který by peníze z ropy zhodnocoval.

4. Rybolov

Skotsko i Severní Irsko mají významný podíl na objemu britského rybolovu. Jeho expanze přitom byla součástí brexit kampaně. Moře v okolí Skotska je navíc jedno z nejbohatších v Evropě. Hodnota ryb a korýšů vylovených skotskými loděmi dosahuje půl miliardy liber ročně. V případě odchodu zemí z království by Britové přišli o více než 60 procent úlovku i ceněné loděnice v Severním Irsku.

Co brexit a Češi? Čtěte:

10 dopadů brexitu na Česko

Británie dala Evropě v referendu stopku

5. Obnovitelné zdroje

Ve Skotsku se nachází čtvrtina evropských přílivových a mořských větrných elektráren. V zemi pochází ze zelených zdrojů téměř polovina elektřiny. Do roku 2020 by Skotové rádi vyráběli z obnovitelných zdrojů veškerou elektřinu. Souvisí s tím i celková energetická koncepce Velké Británie, která počítá se zavíráním uhelných elektráren a přechodem na zelenou energii.

6. Turistika

Skotsko navštěvují více než dva miliony lidí ročně. Do Severního Irska zamíří každý rok statisíce turistů. Cestovní ruch těchto zemí generuje pro Velkou Británii zhruba dvě miliardy liber ročně. Skotové a Severní Irové naopak na dovolené v Anglii dávají až kolem tři miliard liber ročně.

BRAND24

7. Finančnictví

Skotsko je jednou z nejvýznamnějších evropských finančnických zemí. Royal Bank of Scotland byla do propuknutí globální ekonomické krize druhou největší evropskou bankou. Edinburgh je jedním z nejdůležitějších finančních center v Evropě.


O brexitu čtěte také:

Skotsko si chce zajistit přístup k jednotnému trhu EU

Cameron: Evropa je náš spojenec, nesmíme se k ní otočit zády

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).