Menu Zavřít

Cameron: Evropa je náš spojenec, nesmíme se k ní otočit zády

28. 6. 2016
Autor: čtk

Británie se podle jejího premiéra Davida Camerona nesmí k Evropě otočit zády, neboť evropské země jsou její sousedé, přátelé, spojenci a partneři. Proces odchodu Británie z Evropské unie i jeho výsledek chce vidět jako co nejkonstruktivnější.

„Velmi doufám, že budeme hledat co nejtěsnější vztah v otázkách obchodu, spolupráce a bezpečnosti,“ prohlásil britský premiér při příchodu na summit EU. Úterní večerní jednání s dalšími šéfy států a vlád EU je pro něj zřejmě posledním summitem a zároveň první příležitostí, kdy může evropské partery seznámit s dosavadním vývojem i představou Londýna o dalším postupu.

BRAND24

Sledujte nejnovější vývoj ze summitu EU v online přenosu

EU je připravena jednat o rozchodu. Sledujte online přenos

 Farage a Juncker (zdroj: ČTK)

Britský premiér ve svém krátkém vystoupení nechal bez komentáře hlasité požadavky EU, aby Londýn co nejdříve zahájil formální proces odchodu z unie podle příslušného článku unijních smluv. Už minulý pátek, tedy den po výsledku britského referenda, naznačil, že by takový krok měl učinit až jeho nástupce, pravděpodobně v říjnu.

Evropská unie odmítá vést s Brity byť i jen neformální vyjednávání o okolnostech odchodu z EU či o další podobě vzájemných vztahů do chvíle, než se rozjede dvouletý proces rozhovorů o rozchodu.

Slabší ekonomika, méně peněz z eurofondů… Přečtěte si, co bude brexit znamenat pro Česko

10 dopadů brexitu na Česko

 Britové si odhlasovali odchod z EU (Zdroj: čtk)
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).