Menu Zavřít

50 let staré klimatické modely se nemýlily. Oteplování postupuje „podle plánu“

9. 12. 2019
Autor: Profimedia.cz

Už první klimatické modely vědců ze 70. let ohledně postupného oteplování se nemýlily. Proces změn klimatu, jež souvisejí se stoupající koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře, postupuje podle předpovědí starých pět dekád.

Pochybovači ohledně oteplování planety často poukazují na to, že vědecká komunita přeceňuje rychlost změn, ke kterým v oblasti klimatické změny dochází. Nově publikovaná vědecká studie se proto zaměřila na zpětnou analýzu klimatických modelů z minulých dekád.

Jedná se o predikce publikované v letech 1970 až 2007, včetně prvních tří zpráv klimatického panelu OSN.

Může za změnu klimatu člověk?

  • převážně
    52 %
  • částečně
    20 %
  • ne
    24 %
  • žádná změna není
    4 %

„Jste na dobré cestě, pokud vaší první myšlenkou je: proč to nikdo ještě neudělal,“ řekl k nové studii klimatolog Zeke Hausfather z univerzity v Berkeley. Spolupracoval také s kolegy z Massachusetts Institute of Technology a odborníky z NASA.

Zjistili, že 14 klimatických modelů ze 17 bylo přesných ohledně předpovědi oteplování Země. Ukazuje se, že lze velmi přesně předpovídat stoupání teploty na povrchu, pokud máte správné odhady produkce skleníkových plynů.

Jedním z příkladů je klimatický model, který vyvinul vědec NASA James Hansen v 80. letech minulého století. Svou výpovědí před americkým Kongresem v roce 1988 odstartoval vlnu veřejného zájmu o globální oteplování, když prohlásil, že za změny klimatu může z „99 procent“ člověk.

 Infografika, změny klimatu

Přesvědčení, že změnu klimatu působí člověk, zdaleka není všeobecně sdílené

Už v roce 1981 publikoval studii, ve které varoval před globálním oteplováním. Pro Severní Ameriku a Asii předpovídal výrazná sucha, predikoval i rozpad a tání ledovců v Západní Antarktidě.

Hansenova předpověď z roku 1988 byla kritizována proto, že očekávala větší oteplení v 90. letech, než jaké skutečně nastalo. Hausfather ale zdůraznil, že problémem nejsou fyzikální poměry v atmosféře, ale předpoklad vyšších emisí metanu a freonů, než k jakým po roce 1990 došlo. Model nezohlednil dopad Montrealského protokolu o ukončení používání freonů z roku 1987.

„Kdybyste se vrátili v čase a zopakovali tento model se skutečnými hladinami CO2, metanu a chlorfluoruhlovodíku v atmosféře, dostali byste hodnotu, kterou nelze rozeznat od později naměřených hodnot,“ vysvětlil vedoucí studie.
I když se současné modely stále více zpřesňují a zahrnují větší škálu proměnných, v principu jsou i modely staré 50 let, správné. „Nepřeceňovaly oteplování planety, ale zároveň se oteplování nezrychluje více, než jsme si mysleli,“ dodal Hausfather.

Dále čtěte:

Ne stromy, ale velryby mají spasit lidstvo. „Klimatická hodnota“ jednoho kytovce je 46 milionů

Klima, nebo biodiverzita? Vědci řeší, jak ochránit netopýry před smrtícími turbínami

Britský odborník na emise: Odpojení německých jaderných bloků je groteskní

BRAND24

Adair Turner, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).