Menu Zavřít

5 slavných firem, které začínaly v garáži

1. 7. 2016
Autor: ČTK

K založení veliké společnosti někdy stačí garáž a hrstka peněz. Steve Jobs a Steve Wozniak nejsou jediní podnikatelé, kteří tak vytvořili gigantickou firmu. Slavný případ Applu není ojedinělý hlavně mezi technologickými společnostmi. Vznikl tak Google, Amazon, Hewlett-Packard nebo, pro někoho možná překvapivě, také Disney.

1. Disney

Bratři Walt a Roy Disneyovi v roce 1923 začali v malé garáži jejich strýce pracovat na komiksové sérii „Alice Comedies“, která později inspirovala oblíbenou Alenku v říši divů. Dnes, 50 let po smrti Walta Disneye, je jeho firma největším mediálním a zábavním konglomerátem na světě. Společnost s Mickey Mousem ve znaku je také považována za nejvěrohodnější globální značku.

Fotografie

2. Hewlett-Packard

S pouhými 538 dolary založili Bill Hewlett a Dave Packard v roce 1939 společnost, která byla až do roku 2013 největším výrobcem počítačů na světě. Vznikla také v garáži, z které je dnes muzeum s názvem „Rodiště Silicon Valley“. Před třemi lety se společnost rozdělila na HP a Hewlett Packard Enterprise.

Hewlett-Packard, ilustrační foto (Autor: włodi, CC BY 2.0, Flickr)

3. Apple

Příběh vzniku firmy s nakousnutým jablíčkem ve znaku je pravděpodobně tím nejznámějším. V roce 1976 mladíci Steve Jobs a Steve Wozniak použili garáž Jobsových rodičů, kde sestavili padesátku počítačů, které prodaly za 500 dolarů za kus. Podle velikosti majetku je dnes Apple největších technologickou firmou na světě a mezi výrobci mobilních telefonů ji předčí pouze Samsung.

iPhone od Applu (Zdroj: ČTK)

4. Amazon

Jeff Bezos měl na začátku 90. let slibně rozjetou kariéru na newyorské Wall Street, jenže se jí jednoho dne rozhodl opustit. Rozhodl se přejet celé Spojené státy až do Seattlu, a tam se naplno věnovat své vizi internetového prodeje knih. V Seattlu umístil Bezos svůj obchod do své garáže. Dnes jeho firmě rozhodně jedna garáž nestačí, Amazon je největším internetovým prodejcem v USA nabízející nejen knihy ale celou řadu dalších produktů po celém světě.

5. Google

V roce 1998 si dvojice absolventů Stanfordu, Larry Page a Sergey Brin, pronajali garáž od své kamarádky Susan Wojcické. V ní pracovali doslova dnem a nocí na internetovém vyhledávači nazvaném Google. Dnes víme, že byli více než úspěšní, Google je nejpoužívanějším vyhledávačem na světě a jednou z největších firem. Mimochodem, Google v roce 2006 koupil Youtube, kterému šéfuje Susan Wojcická – žena, která jim kdysi pronajala garáž.

CIF24

Google News (Autor: Spencer E Holtaway, CC BY 2.0, Flickr)

Zdroj: Business Insider, Lifehack

Víte, které značky spotřebitelé považují za nejvěrohodnější?

Nejvěrohodnější značkou světa je Disney, Apple pátý

Disneyland (Zdroj: Flickr, CC BY 2.0)
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).