Menu Zavřít

Ztráta prestiže i propad akcií. Deutsche Bank vypadla z celoevropského burzovního indexu

4. 9. 2018
Autor: čtk/AP

Deutsche Bank vypadla kvůli dramatickému poklesu kurzu svých akcií z burzovního indexu EuroStoxx 50. Vyplývá to z dokumentů, které dnes zveřejnila německá Deutsche Börse. Akcie největší německé banky letos odepsaly již téměř 38 procent.

V indexu EuroStoxx 50 je zahrnuto 50 nejhodnotnějších firem eurozóny obchodovaných na burze. Z německých jsou to například softwarová firma SAP, průmyslová skupina Siemens, automobilka Daimler nebo pojišťovna Allianz. Dále francouzský ropný koncern Total či výrobce letecké techniky Airbus.

Deutsche Börse složení indexu pravidelně přehodnocuje. Využívá k tomu obchodní údaje, na jejichž základě měří tržní hodnotu a objem obchodování jednotlivých titulů. Deutsche Bank bude vyřazena, protože její tržní hodnota se po třech letech ztrát snížila na 20 miliard eur, což pro ponechání v indexu již nestačilo. Tento krok se proto očekával.

Pro Deutsche Bank znamená vyřazení z indexu nejen ztrátu prestiže. Odrazí se totiž také dále na kurzu jejích akcií, protože se jich budou zbavovat i četné investiční fondy, které vývoj indexu EuroStoxx 50 kopírují, připomíná agentura DPA.

Vývoj hodnoty akcií Deutsche Bank: Deutsche Bank Chart

Deutsche Bank již uvedla, že na její firemní strategii, jejímž cílem je větší ziskovost, se nic nemění. Vyšší zisk podle jejího vyjádření burzovní hodnotu firmy nakonec znovu pozvedne.

BRAND24

K 24. září opustí index EuroStoxx 50 rovněž německý energetický koncern E.ON, který působí i v České republice. Ve středu se očekává, že Deutsche Börse oznámí vyřazení druhé největší německé soukromé banky Commerzbank z německého burzovního indexu DAX. I tomuto finančnímu ústavu klesá tržní kapitalizace a s jeho akciemi se na burze méně obchoduje.

Přečtěte si také:

Masivní snižování nákladů. Deutsche Bank chce propustit až desetinu zaměstnanců

Trest za úplatky libyjských úředníků: Société Générale zaplatí miliardu dolarů

Úprk bankéřů z Londýna se zadrhává. Do Prahy se nechystá nikdo

Uhni, uhlí. Ve finančních ústavech roste odpor vůči fosilním palivům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).