Menu Zavřít

Zájem o hypotéky klesá. Jejich objem se oproti loňsku snížil o téměř devět miliard korun

18. 10. 2018
Autor: čtk

Zájem o hypotéky v letošním roce přes výrazný zářijový nárůst zaostává za vývojem v loňském roce. Během letošních devíti měsíců si lidé sjednali 73 705 hypotečních úvěrů za 159,7 miliardy korun. Loni za stejné období bylo uzavřeno 82 134 hypotečních úvěrů za 168,3 miliardy. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu.

Hypoteční banka jako lídr trhu za tři čtvrtletí poskytla hypoteční úvěry v objemech a počtech s mírným meziročním poklesem, který podle mluvčí Andrey Vokálové způsobila vysoká srovnávací základna extrémního prvního pololetí 2017. „V říjnu zaznamenáváme poměrně významný pokles počtu podaných žádostí o hypoteční úvěr, který se v následujících týdnech projeví i poklesem počtu poskytnutých hypoték,“ dodala.

Česká spořitelna za tři čtvrtletí poskytla 18 tisíc hypoték za více než 40 miliard korun. O rok dříve to bylo téměř 22 tisíc hypoték za celkem 45,5 miliardy korun. UniCredit Bank poskytla za tři čtvrtletí hypotéky za deset miliard korun, což je 15procentní meziroční pokles. „Avšak proti trhu jsme v průběhu posledních tří měsíců evidovali 40procentní nárůst objemu,“ uvedl mluvčí banky Petr Plocek. Raiffeisenbank hlásí s 6302 hypotékami za 14,2 miliardy korun jedenáctiprocentní meziroční růst objemu.


Nová pravidla od A do Z:

Hypotéky podle nových pravidel: limity pro příjmy a zadlužení postihnou pětinu žadatelů

 Hypotéka


Zájem o hypotéky byl v září rekordní, od října se čeká ochladnutí. Obava z regulace hypotečních úvěrů, která začala platit od letošního října, přivábila minulý měsíc do bank nejvíce klientů od prosince 2017. Objemy hypoték nejvyšší od června 2017.

Lidé se podle analytika Fincentra Josefa Rajdla v září obávali, že potom, co začne platit zpřísnění poskytování hypoték, které doporučuje ČNB, na hypotéku už nedosáhnou. Od října platí, že dluh žadatele nesmí překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu a současně by zájemce o hypotéku měl na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu.

BRAND24

Čtěte také:

Nájemní smlouva: vzor, prodloužení. dodatek

 Nájemní smlouva

Česko má mezi zeměmi EU šesté nejdražší hypotéky, vyplývá z analýzy

Abeceda hypoték

Rezervace nemovitosti: jak nepřijít o peníze?

Nemovitosti jsou předražené, nová pravidla pro hypotéky to nezmění, vyplývá z průzkumu

Jak pojistit nemovitost proti vloupání

Hypoteční kalkulačka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).