Menu Zavřít

Testovací centrum: BMW žádá Česko o půlmiliardovou pobídku

24. 4. 2018
Autor: čtk

Automobilka BMW požádala Českou republiku o investiční pobídky v souvislosti s vybudováním testovacího centra na Sokolovsku v celkové výši 18,75 milionu eur, tedy zhruba 480 milionů korun.

BMW plánuje do testovacího polygonu pro autonomní řízení investovat 250 milionů eur, tedy asi 6,35 miliardy korun, a vytvořit několik set pracovních míst. Vývojové a testovací centrum bude zahrnovat více než 100 km zkušebních tratí včetně různých technických zařízení na celkové ploše přibližně 525 hektarů.

Společnost může obdržet pobídky ve formě hmotné podpory pro strategickou investiční akci do výše až deset procent způsobilých nákladů, slevy na dani z příjmů, hmotné podpory vytváření nových pracovních míst a hmotné podpory rekvalifikace nebo školení zaměstnanců.


Auta budoucnosti: (bez)nadějné vyhlídky

 Dobová vize auta budoucnosti


Nutnou podmínkou pro získání těchto pobídek je získání statutu strategické investiční akce. Za tímto účelem bude vypracován navazující materiál na jednání vlády, jakmile budou ze strany společnosti připraveny potřebné podklady v souladu se zákonem. V rámci navazujícího materiálu dojde rovněž k vyhodnocení přínosů a nákladů investiční akce.

Vláda by měla s BMW podepsat prohlášení o strategické spolupráci. Součástí prohlášení je záměr získat stavební povolení ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019 a zajistit zahájení provozu nejpozději ve čtvrtém čtvrtletí 2022. Vláda má zároveň uznat, že BMW potřebuje dokončit výkup pozemků od současných vlastníků do 31. prosince příštího roku, aby mohly být zahájeny práce.

BRAND24

Lokalita pro projekt se využívala jako výsypka při těžbě hnědého uhlí a po ukončení těžby Sokolovská uhelná začala s rekultivací. Karlovarský kraj již slíbil, že vybuduje napojení silnic a zázemí pro vývojové centrum. Podle odhadů to bude stát 40 milionů korun.

Dále čtěte:

Růst prodeje i daňová reforma. Automobilka BMW zvýšila zisk o čtvrtinu

10 ekologických „kazítek“, kvůli kterým vás provoz auta stojí více peněz

Evropa chce jezdit na elektřinu. Letos se čeká boom prodejů

Auta budoucnosti: (bez)nadějné vyhlídky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).