Menu Zavřít

Výnosný byznys s EU. Velké účetní firmy radily Bruselu za miliony eur s daněmi

11. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Takzvaná velká čtyřka účetních firem, tedy Deloitte, EY, KPMG a PricewaterhouseCoopers, získala od Evropské komise (EK) v posledních pěti letech kontrakty na poradenství v oblasti daňové politiky za miliony eur. To ale s ohledem na jejich účast v několika skandálech kolem daňových úniků vzbuzuje obavy ze střetu zájmů.

Na daňové poradenství ze strany velké čtyřky se snesla vlna kritiky, když v listopadu 2014 vypukla aféra kolem kontroverzních daňových dohod Lucemburska s nadnárodními podniky. Z uniklých dat vyplynulo, kolik z největších světových společností si tam vyjednalo „sladké“ daňové dohody, často s pomocí účetních firem. O dva roky později následovala obdobná kauza, takzvané Panamské dokumenty, píše list Financial Times.

Navzdory těmto zjištěním velká čtyřka v roce 2016 obdržela od Generálního ředitelství pro daně a celní unii (DG TAXUD), které spadá pod Evropskou komisi, kontrakty za téměř osm milionů eur (207 milionů korun). Dalších 10,5 milionu eur získaly PwC, Deloitte a KPMG od stejné organizace letos v lednu za studii o „různých daňových a celních záležitostech“. Vyplývá to ze závěrů neziskové analytické skupiny Corporate Europe Observatory (CEO), která analyzovala výběrová řízení EK.

„Samozřejmě, že to na velkou čtyřku vrhá špatné světlo, ale v těchto dnech je to sotva zpráva, kvůli níž bychom ji měli osočit z porušování etiky,“ soudí profesor univerzity v Oxfordu Karthik Ramanna. „Ten, kdo vypadá opravdu hloupě, je Evropská komise. Ti lidé by měli vědět, že nemají zvát lišky na poradu o bezpečnostních opatřeních v kurníku,“ dodal Ramanna.


Až vyschne pramen: tisíce firem jsou závislé na dotacích a bez nich nepřežijí

 Pěstování zeleniny v Česku,


V roce 2014 přiznalo daňové oddělení Evropské komise dalších asi sedm milionů eur firmám PwC, Deloitte a EY za poradenské služby v oblasti řízení, které podle analytické skupiny CEO provádějí studie a srovnávací analýzy v různých daňových a celních oblastech. Organizace na základě zjištěných informací uvedla, že „hlavní subjekty, které pomáhají jiným s daňovými úniky, jsou placeny za to, aby vypracovaly studie a podkladové materiály, které se používají jako základ při rozhodování o daních… Zadávat daňové poradenství těm, kteří umožňují daňové úniky vytváří jasný střet zájmů“.

„Jsme překvapeni, že se o tom vůbec mluví. Komise se pravidelně obrací s žádostí o průzkum na konzultační firmy po celém světě. Toto jsou jen čtyři z tisíců společností, které pro nás takto pracovaly,“ uvedla k záležitosti Evropská komise. Její předseda Jean-Claude Juncker byl už dříve kritizován za to, že když byl lucemburským premiérem, jeho vláda souhlasila se stovkami daňových dohod s nadnárodními společnostmi.


Dotace pro zemědělce škodí přírodě: po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků

Společná evropská politika a nastavení zemědělských dotací nejsou pro ptáky a přírodu příznivé, ilustrační foto


Že názory velké čtyřky jsou důležité pro politická rozhodnutí, si myslí profesor univerzity v Michiganu Erik Gordon. „Bezpečnostní experti si najímají hackery, protože jim dávají užitečné rady. Při tvorbě politiky v oblasti zdravotnictví jsou v sázce osobní zájmy lékařů, ale z tohoto procesu je nelze vynechat,“ vysvětluje své stanovisko. Politika vznikající bez odborných znalostí podle něj často selhává, neboť její obsah je špatný a její pilíře slabé.

Deloitte, KPMG, PwC a EY radily několika jednotlivcům i podnikům jmenovaných v dokumentech nazvaných Paradise Papers, které vloni unikly z offshoreové společnosti Appleby. Firmy v té době uváděly, že fungují v souladu se všemi platnými zákony a předpisy.

CONTENT24

KPMG, PwC a Deloitte listu Financial Times na žádost o připomínky neodpověděly. EY sdělila, že „věří, že silné, transparentní a konzistentní daňové systémy jsou základem efektivního fungování globální ekonomiky… V jednání s daňovými správami podporujeme transparentnost, abychom pomohli budovat důvěru v systém,“ napsala společnost.

Čtěte také:

Firmám vadí domácí byrokracie více než ta evropská, ukázal průzkum

Evropa musí kontrolovat, kdo do ní směřuje, vyzval lídry zemí EU Tusk

Evropský soud odsoudil Německo za znečištění vod. Hříšníkem je i Česko


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).