Menu Zavřít

Lhůta pro podání žádosti o vrácení DPH ze zemí EU vyprší 30. září

20. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Podnikatelé, kteří v roce 2017 zaplatili v ceně nakoupeného zboží či služby místní DPH v některé ze zemí EU, mají možnost požádat o její vrácení. Lhůta vyprší 30. září 2018. Nejčastěji jde o faktury za hotely, vstupné na kongresy, výstavy, veletrhy, pohonné hmoty, jízdné, parkovné a další výdaje. Minimální částka DPH, o kterou je možné žádat, je 400 eur, za kratší období než jeden rok, je minimum 50 eur.

Na vrácení DPH ze zahraničí podnikatelé často zapomínají. Jde přitom o významnou úsporu zvláště v případě menších či středních firem se zaměstnanci, kteří často cestují do zemí EU.

Podnikatelé, kteří obchodují se zahraničím, běžně znají zkratku VAT. Složena je ze slov Value Added Tax a jedná se o ekvivalent české DPH, tedy spotřební daně.

Pro podnikatele existují dva způsoby, jak se s DPH zaplacenou v cizině vypořádat. Mohou zahraniční DPH zaúčtovat rovnou do nákladů nebo požádat o vrácení této daně.

Žádost o vrácení DPH z EU

„O vrácení může požádat každý český plátce DPH, který nemá ve státě vrácení sídlo ani provozovnu pro účely této daně. Členské státy EU vrací DPH zaplacenou za zboží a služby, které český plátce použije pro svou ekonomickou činnost,“ vysvětluje Gabriela Hoppe ze společnosti Grant Thornton Tax & Accounting.

Podmínky pro nárokování DPH jsou obdobné jako v případě nárokování DPH v českém daňovém přiznání. Navíc u žádosti o vrácení DPH z některé ze zemí EU nemusíte mít obavu z jazykové bariéry.

Žádost se podává v České republice, elektronicky, prostřednictvím elektronického portálu spravovaného Generálním finančním ředitelstvím.

„Žádost musí být podepsána elektronickým podpisem, ale je možné k jejímu podání zplnomocnit daňového poradce,“ upřesňuje Hoppe.

Před podáním samotné žádosti o vrácení DPH z EU je nutné nejdříve požádat o přístup do speciální aplikace. Formulář žádosti je dostupný zde.


TIP:

Souhrnné informace o vracení DPH ze zemí EU


Žádost se podává jednou ročně. Pokud je ale částka nárokované daně vyšší než 400 eur, lze ji podávat také v průběhu roku, a to jednou za čtvrtletí.

Minimální částka DPH, o kterou je možné žádat, je 400 eur. Jde o vratku za období kratší než jeden kalendářní rok, ale ne kratší než tři měsíce.

Pokud je žádost za výrazně kratší období než jeden rok, je minimum 50 eur. Využívá se nejčastěji, když se jedná o pouhý zbytek kalendářního roku, například za měsíce listopad až prosinec.

Systém funguje i recipročně: o českou DPH mohou žádat DPH plátci z jiných členských států, kteří v tuzemsku přespí nebo třeba nakoupí pohonné hmoty.

Platby, které zpravidla obsahují zahraniční DPH
nákupy pohonných hmot
ubytování, úhrady v restauracích, stravování
parkovné, trajekty, nakládka a ostatní dopravní náklady
jízdné, krátkodobé výpůjčky automobilů, půjčovny
pomocné práce při dodávkách a instalacích technologií spojených s nemovitostmi
většina služeb spojených s nemovitostí
Pozor: Některé země nevrací DPH z účtů z hotelů a restaurací a některé nevrací DPH z účtů za pohonné hmoty. Každá země má svůj rozsah a vlastní pravidla pro vracení DPH. Například z obchodního pohoštění v Německu se vrací DPH jen v případě uvedení jmen pohoštěných a jejich firmy přímo na účet.

NAŠE RADA:

SEPA platba do zahraničí ušetří peníze a dává jistotu data doručení

 Platba do zahraničí


Kdy bude DPH vrácena

Po odeslání žádosti vám bude zasláno potvrzení o podání s vygenerovaným podacím číslem. Stát žadatele předává žádost do státu, který má daň vracet, až po jejím prověření.

Správce daně státu vrácení musí doručit rozhodnutí žadateli do čtyřech měsíců ode dne obdržení žádosti o vrácení daně.

V případě, že si správce daně vyžádá doplňující údaje, musí být tyto doplňující údaje doručeny správci ve státu vracení do jednoho měsíce ode dne doručení výzvy k doplnění. V takovém případě doručí správce daně rozhodnutí do dvou měsíců ode dne obdržení doplňujících údajů.

Je-li žádost o vrácení schválena, uhradí členský stát daň do deseti dnů od oznámení rozhodnutí žadateli.

Pokud se vám zdá postup složitý, o vrácení DPH z EU můžete požádat přes placenou službu prostřednictvím některé z firem, které se tím zabývají. Nabídku komerčních služeb naleznete nejrychleji na internetu.

Sazba DPH k 1. 7. 2018
ZeměStandardní DPH v %
Rakousko20
Belgie21
Bulharsko20
Chorvatsko25
Česko21
Dánsko25
Finsko24
Francie20
Řecko24
Maďarsko27
Itálie22
Nizozemí21
Norsko25
Polsko23
Portugalsko23
Rumunsko19
Slovensko20
Španělsko21
Švédsko25
Švýcarsko7,70
Velká Británie20

Zdroj: Grant Thornton

BRAND24

Čtěte také:

Dvanáct klíčových změn v novele zákona o DPH v roce 2019

 DPH

Přehled všech změn v daňové oblasti v roce 2018

Zdanění příjmů ze zahraničí: zaplatit můžete i dvakrát

Zpozdil se váš let? Ověřte si, jak získat nejvyšší možné odškodnění

Jak správně řešit autonehodu v zahraničí

Jak se daní příjem z pronájmu bytu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).