Menu Zavřít

V červených číslech. Katolická církev loni na burze prodělala desítky milionů

4. 11. 2019
Autor: čtk

Katolická církev přišla loni na burzách o desítky milionů korun. Ze zhruba miliardy korun investované na počátku loňského roku přišli katolíci přes dvojici burzovních investičních portfolií sdružených pod hlavičkou Katolického fondu o zhruba 70 milionů korun. Katolický fond spravuje majetek České biskupské konference a všech osmi římskokatolických diecézí v Česku. Jeho čtyři podfondy soustřeďují část církevních peněz získaných z restitucí.

„Rok končící osmičkou znamenal pro globální akcie po několika úspěšných letech pád do červených čísel. Zaznamenaly nejhorší výsledek od finanční krize, přičemž výrazněji se nedařilo na rozvíjejících se trzích,“ cituje deník E15 výroční zprávu Fondu udržitelnosti římskokatolické církve z konce října.

Ceny světových akcií se loni propadly o 11 procent, připomíná E15. Podle analytiků tak pouze šestiprocentní propad katolického portfolia v hodnotě zhruba 750 milionů korun zaměřeného hlavně na akcie tak vyznívá poměrně příznivě. Více než pětiprocentní ztráta části Katolického fondu zaměřené na dluhopisy je však horší než průměr trhu.

Církevní investice spravuje ČSOB. Katolický fond má už čtyři podfondy. K růstovému a výnosovému se v roce 2017 přidal nemovitostní. Loňskou novinkou je podle E15 zvláštní nemovitostní fond, který slouží k nákupům na Slovensku.


Šéf Consequ Vedral: Optimismus na burzách ještě nekončí Šéf Consequ Jan Vedral


Církve mají podle restitučního zákona dostat od státu nemovitý majetek za 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny od roku 2013. Roční splátka činí přibližně dvě miliardy korun, do konce loňského roku tedy bylo vyplaceno přibližně 12 miliard korun. Zákon také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030. Katolický fond byl vytvořen proto, aby římskokatolická církev získala jeden ze zdrojů prostředků, který jí po skončení restitučního vypořádání umožní fungovat nezávisle na přímém financování státem.

Web Novinky.cz dnes v souvislosti s církvemi uvedl, že Česká biskupská konference minulý týden na plenárním zasedání rozhodla, že prošetří hospodaření a aktivity jihočeské diecéze. Českobudějovické biskupství vstoupilo na začátku října do největší české kampeličky Artesy, prostřednictvím majoritního akcionáře Artesa Capital získalo podíl 9,5 procenta akcií. Biskupství chce požádat Českou národní banku o nabytí kvalifikované účasti, aby mohlo dále navýšit svůj podíl a získat v záložně majoritu.

Čtěte také:

Hloupá politika dávno vybojovaných válek

Kristovi hospodáři: církev zhodnocuje znovunabytý majetek

BRAND24

Nový trend v českém byznysu: rodinné investiční kanceláře

 Gabriela Lachoutová

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).