Menu Zavřít

Uhelné bloky, které ČEZ modernizoval za 100 miliard, nejsou spolehlivé

24. 9. 2019
Autor: Martin Pinkas

Čelíme nepříjemným provozním situacím, přiznal v nedávno zveřejněné pololetní zprávě správce přenosové soustavy ČEPS. Vinu však letos zpravidla nenese kolísající výkon větrných a solárních elektráren v Česku a zahraničí, ale hlavně neočekávané výpadky domácích uhelných bloků. Zejména těch, které ČEZ v minulých letech s vysokými náklady modernizoval.

Problémy způsobil třeba výpadek nového bloku elektrárny Ledvice letos 22. ledna. ČEPS musel nepříjemnou situaci řešit havarijní výpomocí z polské a slovenské sítě. Tentýž blok selhal znovu o měsíc později.

„Na podobné provozní události, ke kterým v první polovině roku došlo, je ČEPS jako provozovatel přenosové soustavy plně připraven - má dostatek výkonových rezerv, připravená schémata pro okamžitou obnovu napájení, nápravná opatření a podobně,“ uvádí mluvčí ČEPS Hana Klímová.


Investice na století a půl. Jezera na místě bývalých uhelných lomů se nevyplatí

 Dotěžené uhelné lomy na Mostecku se změní v novou vltavskou kaskádu


Na nevyhovující kvalitu nových uhelných bloků si v neformálních rozhovorech stěžují i manažeři společnosti ČEZ. Komplexní program obnovy uhelných elektráren Ledvice, Tušimice a Prunéřov II trval deset let a vyšel zhruba na 100 miliard korun. Oproti původnímu plánu se obnova protáhla a vyskytla se řada potíží s kvalitou; konkrétně v Ledvicích se jednalo o špatné svary kotle od francouzského Alstomu či ulomenou lopatku turbíny z Doosan Škoda Power.

Naopak největší postrach provozovatelů sítí - kolísající výkon slunečních a větrných elektráren - již není takovým rizikem jako v minulých letech. „Po technické stránce tento problém pomohly vyřešit transformátory s posuvem fáze, instalované v roce 2017 v rozvodně Hradec u Kadaně. Tyto transformátory prokázaly schopnost účinně omezit nadměrné přetoky a dovedou je udržet v bezpečných mezích,“ dodává mluvčí Klímová.

Dále čtěte:

Uhelné elektrárny škodí ovzduší více než hutě, největším znečišťovatelem Česka jsou Počerady

Dobrý rok ve Chvaleticích: Tykačova elektrárna loni vydělala přes 700 milionů

Atrakce nejen pro energetiky. Zájem o prohlídku technických památek roste

BRAND24

Další provoz Temelína je možný jen s posudkem o dopadech na životní prostředí, zní z Rakouska

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).