Menu Zavřít

Trumpova cla na dovoz oceli a hliníku do USA se EU zatím týkat nebudou

23. 3. 2018
Autor: Pixabay.com

Americký prezident Donald Trump udělil dočasnou výjimku z cel na dovoz oceli a hliníku všem členským státům EU a šesti dalším zemím. Výjimka platí do 1. května. Do té doby chtějí USA se všemi partnery vyjednat dlouhodobé dohody. Vedle evropských zemí dostaly výjimku Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Mexiko a Jižní Korea. Země EU chtějí, aby jim byla výjimka udělena trvale.

Trump přišel s výjimkou na poslední chvíli po naléhání řady amerických politiků a firem, kteří se obávali, že případná odvetná opatření povedou k obchodní válce a poškodí americkou ekonomiku.

Kanada a Mexiko byly vyjmuty z cel hned od počátku, protože obě země nyní jednají z USA o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Trump dodal, že s Jižní Koreou budou USA jednat o výjimce kvůli důležitým bezpečnostním vztahům zahrnujícím i společný závazek eliminovat severokorejskou jadernou hrozbu.

Trump podepsal cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a deseti procent na dovoz hliníku 8. března. Rozhodnutí vyvolalo kritiku, a to nejen od obchodních partnerů USA, ale také od řady ekonomů, amerických firem a dokonce od republikánských poslanců. Zatímco prezident tvrdí, že vyhlášením cel plní své předvolební sliby o ochraně amerického průmyslu, republikáni nesouhlasí a obávají se poškození amerického hospodářství. Mnozí v této souvislosti varují, že obchodní válka nebude mít vítěze, neboť škody utrpí každý.

Ačkoliv Trump opakovaně upozorňuje na Čínu kvůli jejím obchodním praktikám, zavedení cel na ocel a hliník by mnohem více poškodilo EU než Peking. EU by podle zpravodajské televize CNBC mohla utrpět ztrátu nejméně 2,4 miliardy dolarů, zatímco Čína 400 milionů dolarů. EU je totiž jedním z největších dovozců ocele do USA. Loni tam vyvezla 5,3 milionu tun, byla tak druhá za Kanadou. V dolarech byla EU dokonce jedničkou, hodnota dovozu činila 6,6 miliardy dolarů.


Memento pro Trumpa: Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Americký prezident Ronald Reagan v roce 1982.


Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu ochranářská opatření USA by postihla vývoz českých firem za zhruba 200 milionů dolarů (asi 4,2 miliardy korun) ročně. Postižená produkce z Česka nepředstavuje vysoké procento vývozu ocelářského sektoru, pro některé konkrétní výrobky je ale americký trh významný. Příkladem jsou prvky pro fixování zeminy pro těžební sektor, který zažívá v USA boom díky břidlicovému plynu: do USA se vozí až 70 procent české produkce.

Evropští lídři vyjádřili politování nad tím, že se Washington rozhodl cla na dovoz oceli a hliníku vůbec uvalit. „Tato opatření nemohou být ospravedlněna poukazem na národní bezpečnost,“ stojí v závěrech summitu. Ochranářská opatření ze strany Spojených států označují prezidenti a premiéři EU za „nevhodný lék na skutečné problémy nadměrné kapacity“.

Podle českého premiéra v demisi Andreje Babiše se všichni shodli, že vývoj je „dobrou a zároveň špatnou“ zprávou. „Výjimka platí do 1. května a to je strašně málo času,“ upozornil předseda české vlády. EU tak má jen několik týdnů na vyjednání finální dohody.

Dobrou zprávou podle něj ale je, že USA berou unii jako jeden obchodní blok a že komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová vedla za EU jednání „skvělým“ způsobem. Babiš doufá, že v dalších jednáních se jejímu týmu povede americké ochranářské opatření trvale zrušit.

Evropská rada v závěrech summitu „bere na vědomí, že dodávky oceli a hliníku z Evropské unie byly dočasně vyjmuty z těchto opatření, a vyzývá, aby výjimka byla trvalá“.

BRAND24

Prezidenti a premiéři zemí EU zároveň podpořili silné transatlantické vztahy a dialog při řešení sporných otázek v obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Čtěte také:

Obrat: USA připouštějí výjimky z cel na hliník a ocel

Trumpův ekonomický poradce Cohn končí. Nelíbí se mu clo na ocel a hliník

Sólo pro Jaga. Trump v prvním roce napínal švy americké demokracie

Bourbon, kosmetika, lodě. EU zvažuje odvetná cla na zboží z USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).