Menu Zavřít

Textilce Platex se daří, díky vlastnímu vývoji

3. 12. 2010
Autor: profit

Textilka Platex z České Skalice potvrzuje výjimku z pravidla. Zatímco se celý obor textilního průmyslu potýká s krizí, Platex za loňský rok vykázal nárůst tržeb o 40 miliónů korun. Letošní rok sice zakončí nižšími tržbami, ale pravděpodobně s vyrovnaným hospodařením.

Foto: Platex

Že přijde krize, jsme pociťovali už začátkem roku 2008 a včas jsme na tyto signály reagovali například pozastavením některých plánovaných investic a intenzivním hledáním nových obchodních příležitostí. Následovala redukce počtu zaměstnanců přirozenou cestou, odchody do důchodu, neprodlužování smluv na dobu určitou a podobně, a razantní redukce nákladů. Tato strategie se nám vyplatila,“ říká ředitel společnosti Radek Dostál. Firma, která zaměstnává 175 lidí loni dosáhla celkových tržeb 327 miliónů, letošní odhad činí zhruba 287 miliónů.

Platex není členem naši asociace čili nemohu jeho výsledky nijak zvlášť komentovat, ale produktivita, kdy na zaměstnance připadá 1,640 miliónů tržeb za rok je v našem oboru ojedinělá,“ komentuje výsledky Platexu Jiří Kohoutek, výkonný ředitel Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu.

BRAND24

Textilní společnost Platex patří mezi významné evropské producenty knihařských pláten, podkladových pláten pro výrobu průmyslových brusných pásů a dalších speciálních tkanin včetně vrstvených papírů pro polygrafický a obalový průmysl. V loňském roce uspěla na arabských trzích kam dodala statisíce běžných metrů knihařských pláten. “Tento export dál pokračuje, navíc jsme se díky vlastnímu vývoji pustili i do výroby textilií vhodných k inkoustovému a tonerovému potisku. Nyní zkušebně dodáme 20 000 metrů takto upravené textilie do USA a pokud se podaří kontrakt dotáhnout do konce, mělo by přes oceán ročně putovat více než 100 000 metrů,“ dodává Dostál s tím, že další příležitost vidí ve výrobě textilií vhodných pro reprodukce obrazů, které se prodávají v některých nadnárodních řetězcích. Navíc portfolio výrobků ještě letos rozšíří o textilie pro průmyslové inkoustové tiskárny. Platex je také tradičním dodavatelem knihařských pláten na ruský trh a tento export bude pokračovat i v příštím roce.

Platex Česká Skalice má základní kapitál ve výši 140 miliónů korun a je v držení nizozemské společnosti BN International B.V. Group. Firma přes 85 procent produkce exportuje. Největší část výroby tvoří knihařské textile, kterých ročně vyrobí zhruba 3,5 miliónů běžných metrů v šíři od 100 až po 216 centimetrů, další velkou položku výroby tvoří plátna pro výrobu průmyslových brusných pásů, jejichž roční produkce je asi 2,5 miliónů běžných metrů a zbytek výroby do celkové produkce 6,5 miliónů metrů tvoří různé speciální tkaniny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).