Menu Zavřít

Soumrak uhelné éry. Tykačovy uhelné doly se loni propadly do ztráty

9. 7. 2019
Autor: Sev.en

Působení v oboru těžby uhlí přestává miliardáři Pavlu Tykačovi vynášet. Severní energetická, která těží na lomu ČSA nedaleko Litvínova, uzavřela účetnictví za loňský rok se ztrátou 356 milionů korun. Ještě o rok dříve byla zisková. Tržby v meziročním srovnání klesly na 2,2 miliardy korun. Vyplývá to z nedávno zveřejněné výroční zprávy společnosti.

Se ztrátou hospodařila také druhá těžební společnost v majetku Tykačovy podnikatelské skupiny Sev.en Energy. Vršanská uhelná, provozující důl v okolí Mostu, loni prodělala 100 milionů korun po zdanění. O rok dříve přitom měla zisk 129 milionů. Provozní zisk meziročně klesl na jednu polovinu - na 244 milionů korun, tržby se zvýšily o sedm procent na 3,7 miliardy korun.

Vršanská uhelná za loňský rok vyprodukovala 7,8 milionu tun málo kvalitního uhlí - lignitu. Společnost má tři velké odběratele - ČEZ, EPH a také Tykačovu elektrárnu ve Chvaleticích. Od srpna zde došlo ke změně obchodního modelu. Všechno vytěžené uhlí odebírá sesterská firma Sev.en Commodities, která jej dále prodává zákazníkům.

Měla by Česká republika zakázat používání uhlí?

V úvodu zmíněná Severní energetická loni vyprodukovala 3,67 milionu tun hnědého uhlí, z toho 300 tisíc tun hlubinnou metodou. Jedná se o kvalitnější uhlí, která však - v rámci stanovených územních limitů - rychle dochází. Podle nedávného vyjádření generálního ředitele holdingu Sev.en Energy Luboše Pavlase bude možné udržet těžbu na lomu ČSA nejdéle do roku 2025.

Navzdory nejistému výhledu těžby uhlí chce Pavel Tykač své působení v energetice dále rozšiřovat. Prvním letošním „úlovkem“ bylo převzetí poloviny akcií ve společnosti Intergen, jež vlastní tři plynové elektrárny v Británii a dvě uhelné v Austrálii. Letos v květnu skupina Sev.en Energy vyhrála soutěž na odkup tepláren v Kladně a Zlíně, které prodává švýcarský Alpiq. Současně se Tykač na základě dříve uzavřené opce uchází o převzetí uhelné elektrárny Počerady.

Vítězství uhlobarona Tykače: Chvaletice mohou vypouštět více toxické rtuti

Čtěte více:

Požadují výjimky, podávají žaloby: energetiky tráví rtuť

Uhelné elektrárny škodí ovzduší více než hutě, největším znečišťovatelem Česka jsou Počerady

BRAND24

Češi, ropáci Evropy. Špinavější města má už jen Polsko

Miliardové náklady. Investice po zpřísnění emisního limitu si nemůže dovolit každý

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).