Menu Zavřít

Škoda Transportation dodá Plzni až 22 tramvají. Hodnota kontraktu má přesáhnout miliardu korun

9. 10. 2018
Autor: Škoda Transportation

Škoda Transportation dodá Plzni až 22 velkokapacitních tramvají ForCity Smart. Celková hodnota kontraktu včetně opce by mohla přesáhnout miliardu korun. Plzeň bude po Ostravě druhým českým městem, kde bude sloužit nová generace škodováckých tramvají, řekl po podpisu smlouvy předseda představenstva a generální ředitel Škody Transportation Petr Brzezina.

Plzeňské strojírny uspěly v Plzni znovu po téměř 20 letech. „Díky nákupu se u tramvají zvýší nízkopodlažnost ze současných 69 na 86 procent,“ řekl Jiří Ptáček, dopravně provozní ředitel Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Průměrné stáří tramvajového parku ve městě se po nákupu nových vozů sníží až o osm let.

Vozidla pro Plzeň vycházejí z řady tramvají ForCity Smart. „Podobný typ už jezdí v Helsinkách a brzy je budeme dodávat také do německých měst Mannheim, Ludwigshafen, Heidelberg a do finského Tampere,“ řekl viceprezident pro obchod Tomáš Ignačák.

„Rozšíření vozového parku je důležité také v návaznosti na plánovanou stavbu tramvajové tratě na Borská pole,“ řekl předseda představenstva PMDP Michal Kraus. Městská firma dlouhodobě rozvíjí trolejbusovou a tramvajovou dopravu, a to kvůli ekologii, a také proto, že tramvaje jsou ve městě nejrychlejším dopravním prostředkem.


Kde se líhnou miliardáři. Bývalí majitelé Škody Holding vydělali až 50 miliard

Škoda Transportation


„Součástí smluvní ceny je kromě až 22 tramvají technická dokumentace, návody pro údržbu a zaškolení,“ řekl Brzezina.

BRAND24

Tříčlánkové obousměrné tramvaje, plně klimatizované, budou stoprocentně nízkopodlažní. Nový bude interiér odpovídá trendům, které kladou důraz na funkčnost a jednoduchost. Dalšími přednostmi budou podle Brzeziny plně otočné podvozky a nízké nápravové tlaky, šetrné ke kolejím. Technické řešení bude vhodné pro ostré oblouky i pro náročné stoupání tratí. Rychlý nástup a výstup umožní pět dvoukřídlých dveří na obou stranách vozu. Tramvaje budou splňovat nejnovější evropské normy na nehořlavost materiálů, pevnost skříní a odolnost proti nárazu. Čelo vozu bude více chránit řidiče a cestující. Řidiči získají lepší výhled i pohodlí.

Čtěte také:

Škoda Transportation dodá do Německa 80 tramvají za sedm miliard

Levněji, než se čekalo. Kellner koupil Škodu Transportation za osm miliard

Vlaky za 160 milionů eur. Škoda Transportation dodá na Slovensko soupravy RegioPanter

Škoda Transportation dokončila nákup finských strojíren Transtech

Kellnerova PPF dál nakupuje. Získala 29,4 procenta v ČD - Telematika

Kellner věří Culture Tripu. PPF masivně investuje do londýnského startupu

Škoda Transportation dodá Ostravě své nejmodernější tramvaje. Dostane téměř dvě miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).