Menu Zavřít

Průmyslník Otava loni vydělal dvě miliardy

29. 3. 2019
Autor: Hynek Glos/Euro

Holding MTX Group miliardáře Petra Otavy měl v loňském roce rekordní tržby 42 miliard korun. V historii skupiny, která vznikla v 90. letech, je to nejlepší výsledek.

Nekonsolidované tržby MTX Group dosáhly v roce 2018 výše 42,108 miliardy korun, což je meziroční nárůst téměř o 11 procent. Extrémně skupině narostl zisk EBITDA (před započtením úroků, daní a odpisů), který se meziročně zvýšil o 52 procent na 2,02 miliardy korun.

Na dobrých výsledcích se velkou měrou podílely akvizice. Hlavním přírůstkem do skupiny MTX byl počátkem roku 2018 Společný podnik Strojmetal, kde nyní MTX kontroluje 70procentní podíl.

„Vysoká finanční výkonnost našich tradičních firem, jako je Metalimex, Al Invest Břidličná a OKK Koksovny, je vedle akvizice majoritního podílu ve společnosti Společný podnik Strojmetal tahounem loňského výsledku“ řekl týdeníku Euro místopředseda představenstva MTX Group David Bečvář.

Otavův holding akvizicí Strojmetalu pronikl do oblasti výrobků přispívajících k redukci emisí oxidu uhličitého především v dopravě, kde díky dynamicky se rozvíjejícímu trhu plánuje další rozvoj.

„V příštích letech budeme proto zejména v divizi hliníku zahrnující společnosti Al Invest a Strojmetal investovat okolo 3,5 miliardy korun,“ dodává finanční ředitel MTX Miroslav Záhorec.

Čtěte také:

Masivní investice: Otava dá dvě miliardy do rozšíření výroby hliníkárny v Břidličné

BRAND24

Hliník se přestěhuje do Břidličné. Miliardář Otava zavírá výrobu v Rakousku

 ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).