Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Průmysl není jen továrna s komínem

Proběhla konference k tématu podpora kulturních a kreativních průmyslů.

Potřebujete pro své plány peníze skutečně rychle? Rychlá půjčka to umí

Rychlá půjčka bývá obvykle spojována spíše s mini úvěry na pár dnů, které sjednáte online…

Vychází druhý díl sběratelské lahůdky Kronika první republiky 1919

Na půdě České národní banky byla slavnostně představena Kronika první republiky, díl 1919…

Zakladatelé Peeva Matúš Karaffa (vlevo) a Marek Hotovčin
Zakladatelé Peeva Matúš Karaffa (vlevo) a Marek Hotovčin
Autor: Archiv

Pražanům nejvíce chutná IPA, říkají zakladatelé pivní rozvážkové firmy Peevo

04. prosince 2018, 15:05 - adk
Zakladatelé Peeva Matúš Karaffa (vlevo) a Marek Hotovčin
Zakladatelé Peeva Matúš Karaffa (vlevo) a Marek Hotovčin
Autor: Archiv
04. prosince 2018, 15:05

V Praze již tři měsíce funguje rozvoz čepovaných řemeslných piv Peevo. Startup se chlubí technologií, která udrží točené pivo kvalitní až třicet dní. Firma si rychle vybudovala jméno a nyní se jí minipivovary hlásí o spolupráci samy. „V hlavním městě taková služba chyběla a věříme, že ji fanoušci craftového piva ocení,“ říkají zakladatelé Peeva Matúš Karaffa a Marek Hotovčin.

Čím se Peevo liší od dalších rozvážkových služeb?

MH: My jsme specifičtí v tom, že se zaměřujeme pouze na pivo. To pivo stáčíme hned po přijetí objednávky od zákazníka, což znamená, že se ze sudu dostane do lahve v den, kdy si ho objedná a zároveň ho ve stejný den dostane. Garantujeme vychlazené pivo, máme pod kontrolou celý chladicí řetězec. Piva, která rozvážíme, jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná a potřebují stálou teplotu. Díky tomu zákazník může dostat pivo chlazené a připravené k vypití.

Jak u vás funguje stáčení piva?

MH: Nepoužíváme klasické pípy, ale speciálně uzpůsobené zařízení k plnění lahví.

MK: Nasazením lahve na čep se spoj uzavře, láhev se vyplní pivoplynem, který vytlačí vzduch, až poté se pivo napustí.

MH: Pivo stéká po stěnách lahve, to znamená, že nijak nepění. Díky tomu se dá rychle načepovat. Pivoplyn, směs CO2 a dusíku, je klasický potravinářský plyn používaný v pivovarech.

Kdy začalo Peevo fungovat?

MK: 6. září 2018, takže tři měsíce zpátky, tehdy byly oficiálně spuštěny webové stránky. K tomu dni se datuje i první objednávka. S přípravami jsme začali v květnu. Bylo nutné objednat výčep a chlazení.

Jak vás napadlo rozvážet právě řemeslná piva?

MK: Věděli jsme, že existuje technologie, díky které se dá pivo čepovat rovnou do láhví, a to nás inspirovalo k tomu, abychom to zkusili sami s využitím našich znalostí z prostředí e-commerce. Prahu jsme si vybrali proto, že v ní je největší kupní síla a také největší zájem o minipivovary a řemeslná piva. Alespoň tak nám to přišlo za ty roky, co v Praze žijeme.

MH: Taková služba nám v hlavním městě chyběla. Oba jsme milovníci craftového piva, a tak jsme si říkali, že by to mohlo být zajímavé i pro další lidi, jako jsme my.

Zmínil jste zkušenosti s e-commerce, kde jste je získali?

MK: Jsem spoluzakladetel e-shopu pro maminky feedo.cz. Marek byl jeden z prvních zaměstnanců a letos e-shop opustil jako šéf logistiky. Firmu jsme prodali v roce 2015 a definitivně jsem z ní odešel před rokem a půl.

A peníze z prodeje jste vložil do Peeva?

MK: Ano.

Speciální pípy pro plnění lahví ( Zdroj: zakladatelé Peeva Matúš Karaffa a Marek Hotovčin, Autor: Archiv )

Speciální pípy pro plnění lahví

Podle čeho si vybíráte pivovary?

MH: To je dobrá otázka. První pivovary jsme oslovili my na základě sympatií a také toho, jak nám jejich piva chutnala. Pak se karta otočila a pivovary se začaly ozývat nám. Průměrně nás osloví jeden pivovar denně. Piva osobně ochutnáváme a vybíráme jen ta kvalitní, která budou zákazníkům chutnat. Co se týče regionality, věnujeme se jen českým pivovarům, snažíme se podporovat lokální trh.

Které typy jdou nejvíce na odbyt?

MK: Jednoznačně IPA.

MH: IPA a Ale se prodávají nejvíce. Jsou to nejoblíbenější „nové“ typy piva. Nějaký čas tu samozřejmě jsou, ale pro Českou republiku je to stále nový trend. Druhé v závěsu jsou ležáky, což je asi nejtradičnější druh piva v Česku. Takže ležáky se také velmi dobře prodávají. Snažíme se čas od času zařadit nějaká černá a polotmavá piva nebo speciály. Je to spíš taková experimentální část výběru.

MK: I speciály se prodávají dobře, ale spíše v menším množství. Proto je také do nabídky zařazujeme jednou za čas. Pět píp z osmi máme obvykle obsazeno kombinací IPA a ležáků.


Minipivovary táhnou. Prazdroj uvařil speciál s Matuškou


Piva také prodáváte přes platformu Dáme jídlo. Jak tato spolupráce funguje?

MK: Není to nějaký náš zdroj zákazníků, na kterém bychom byli závislí a který by nám přinášel obrovské obraty. Je pro nás limitující omezení, že přes Dáme jídlo si může objednat pouze zákazník, který se nachází do tří kilometrů od naší provozovny. Přes tuto platformu tedy jsme schopni pokrýt pouze minimální část Prahy.

Nebojíte se, že vám název Peevo uškodí u anglicky mluvících zákazníků?

(„Pee“ v angličtině znamená „močit“, pozn.red.)

MH: Přemýšleli jsme nad tím od začátku, ale nakonec jsme to riskli. Vsadili jsme na to, že převážná část naší klientely budou Češi. Navíc jsme si řekli, že do toho půjdeme s výzvou, aby zákazník nikdy neměl potřebu spojit kvalitu piva se slovem „pee“.

Co plánujete do budoucna?

MK: Zatím fungujeme reálně asi tři měsíce, takže zatím se snažíme všechna piva rychle vytočit, protože nesmí být na čepu dlouho. Rádi bychom také rozšířili nabídku. Nyní máme osm píp a chtěli bychom přidat další. Chceme také vyzkoušet nějaké zahraniční pivo, jestli o něj bude zájem. Co se týče rozvozu, náš cíl je dovážet i mimo Prahu. Nemyslím tím celý Středočeský kraj, ale satelity, Prahu-východ a další.

Dále čtěte:

Pěstuj chmel, zachráníš pivo

Minipivovary: Česko má novou turistickou atrakci

Češi zůstávají s odstupem největšími pivaři. Na druhé místo se propili Rakušané

Minirevoluce. Malé pivovary se v tichosti slučují do skupin


Čtěte také

Události Přírodní rezervace Suchý vrch, ilustrační foto

Kůrovec se rozšířil do všech krajů. Vlasníci mohou odložit zalesnění holin

Území mimořádně zasažená kůrovcem jsou už v každém kraji v zemi. Lesníci na takových…

před 1 hodinou

Sklady s kovy, které schraňuje Správa státních hmotných rezerv (SSHR)

Lithium, tantal, jaderné palivo. Stát připravuje novou koncepci hmotných rezerv

Stát chce do 31. března 2020 připravit novou koncepci řízení, práce a nakládání se…

před 2 hodinami

 Bosch, ilustrační foto

Bosch vybaví své závody 5G sítí

Německo umožní průmyslovým podnikům vybudovat lokální 5G sítě. O licenci pro dvě lokality…

před 2 hodinami

Adventní kalendář firmy Lovehoney, ilustrační foto

Jak se napakovat na adventu. Kromě čokoládových kalendářů i gin, šperky a vibrátory

Tradiční adventní kalendáře obsahují čokoládu, aby zkrátily čekání dětem na příchod…

před 3 hodinami

 Právník Ondřej Dostál

Autor ústavní stížnosti Dostál: Systém financování zdravotní péče je potřeba zbořit

Ondřej Dostál se podílel na ústavní stížnosti skupiny senátorů na úhradovou vyhlášku,…

před 3 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 2 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Výše alimentů se mění s věkem dítěte. Jak a kde o ně žádat?
Chceme, aby studenti neplýtvali časem a firmy penězi, propojujeme je smysluplně, říkají zakladatelé Xflow
Kolik si do konce roku vložit na penzijko, stavebko a životko?
Jak připravit auto na zimu
Stres je všudypřítomný. Jak se jej zbavit?
Auta
James Bond je zpět. V No time to die se ukáže nový Defender…
Video: Podívejte se, co přesně se stane, když přehlédnete retardér (a brzdíte na poslední chvíli)
Detailní cenové srovnání: Škoda Octavia Combi 2020 vs. Ford Focus vs. Hyundai i30 a tři další auta
Krásná Alfa Romeo 2600 Sprint byla v 60. letech postrachem mafiánů
Nová studie ukázala, že výroba baterií je ekologičtější. Je to definitivní vítězství elektromobilů?
Hry pro příležitostné hráče