Menu Zavřít

PPF investuje do biotechnologií, do vývoje protinádorového přípravku vloží 167 milionů korun

14. 10. 2019
Autor: Archiv MF

Skupina PPF a její společnost Sotio investují 6,5 milionu dolarů (167 milionů korun) do soukromé americké biotechnologické firmy MaveriX Oncology, která vyvíjí nové přípravky pro léčbu nádorových onemocnění. PPF v ní získává významný majetkový podíl.

Při dosažení všech plánovaných milníků ve vývoji může MaveriX od PPF a Sotia získat až 138 milionů dolarů. PPF jako hlavní investor poskytuje 6,5 milionu dolarů z celkem 20 milionů dolarů, které MaveriX plánuje získat na kapitálovém trhu. Firmě MaveriX Oncology umožní získané peníze zahájit v roce 2020 klinické testování hlavního produktu MVX-5005. Klinická studie bude zaměřena na pacienty s takzvanými solidními nádory. Jde o nejčastější zhoubné nádory vznikající v řadě orgánů, tedy ne o nádory z krevních buněk.

Součástí transakce je opce pro Sotio na licenci a vývoj přípravku MVX-5005 a souvisejících produktů pro evropský trh. Bude uplatněna po ukončení první fáze klinické studie. Po uplatnění opce budou MaveriX a Sotio spolupracovat a podílet se na financování vývoje MVX-5005. MaveriX v takovém případě získá až 138 milionů dolarů za předpokladu úspěšného uvedení MVX-5005 na evropský trh.

Přípravek MVX-5005 cíleně ničí nádorové buňky a zároveň eliminuje i některé typy buněk, které potlačují imunitní odpověď proti nádorům. MVX-5005 a další přípravky vyvíjené společností Maverix využívají patentovaný systém přesného zasažení nádorových buněk. Předklinické studie ukázaly, že MVX-5005 je účinný proti nádorovým buňkám, které si vyvinuly rezistenci vůči klasické chemoterapii, a nemá závažné vedlejší účinky. MVX-5005 je ve finálních fázích testování před žádostí o registraci klinických studií.

„Silná podpora ze strany PPF a Sotio nám umožní učinit další významný pokrok ve vývoji naší firmy, která má za cíl rychle přinést nové a zdokonalené možnosti léčby pacientům trpícím rakovinou,“ uvedl generální ředitel MaveriX Oncology Steven Everett.


Jak uplatit rakovinu. Čeští miliardáři investují do výzkumu


Součástí uzavřených dohod je, že se ředitel úseku obchodního rozvoje Sotia Norbert Prenzel stane členem představenstva společnosti MaveriX.

MaveriX Oncology je americká biotechnologická společnost, která se zaměřuje na výzkum, vývoj a komercionalizaci tzv. chemo-imunoterapií na bázi malých molekul pro léčbu onkologických pacientů.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, nemovitosti, strojírenství, biotechnologie až po pojišťovnictví. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva více než 45 miliard eur (1,16 bilionu korun).

Vedle Sotia vlastní PPF ještě francouzskou biotechnologickou společnost Cytune Pharma SAS, zabývající se výzkumem a vývojem nových léčebných postupů zaměřených na posílení imunitní reakce u nádorových a infekčních chorob, a nezávislou organizaci klinického vývoje Accord Research. Významně investovala do švýcarských biotechnologických firem Cellestia Biotech a NBE-Therapeutics. Na vývoji nových typů léčiv spolupracuje také s německým Lead Discovery Center. Před měsícem koupila téměř pětinový podíl v britské biotechnologické společnosti Autolus Therapeutics, která je v pokročilé fázi klinických studií přípravků protinádorové terapie založené na T-lymfocytech.

Čtěte také:

Když jde o krev. Největší farmaceutická akvizice potvrzuje, že rakovina vydělává nejlépe

PPF roste. Kellnerově skupině loni stoupl zisk o čtvrtinu na 22,2 miliardy korun

BRAND24

PPF prodala desetinu Škody Transportation Koreckému

Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).