Menu Zavřít

Poláci zachraňují Británii: loví pro království doktory z východu EU

22. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Britská agentura National Health Service vybrala polskou firmu Paragona, aby vyhledávala a školila lékaře ze zemí EU, kteří by odešli pracovat do Británie. V současnosti v britském zdravotnictví není obsazeno sto tisíc míst, praktických lékařů chybí sedm tisíc. Během školení u Varšavy lékaři mimo jiné sledují v Británii oblíbené telenovely Emmerdale a Coronation Street, aby lépe porozuměli britským pacientům.

I když stále není jisté, zda dojde k brexitu, už nyní se ví, že britskému zdravotnímu systému budou stále více chybět lékaři. Proto agentura National Health Service (NHS), jež na území Spojeného království zajišťuje zdravotní péči, vybrala ve výběrovém řízení polskou firmu Paragona, aby v zemích EU hledala a najímala lékaře, kteří mají chybějící doktory na ostrovech doplnit.

Vhodní kandidáti v Polsku procházejí dodatečným školením, aby byli připraveni na zvláštnosti britského zdravotnictví. První stovka praktických lékařů z Polska, Litvy, Řecka a Španělska dvacet kilometrů od Varšavy nasává informace, jež jim mají pomoci lépe rozumět britským pacientům. V městečku Piaseczno například sledují v Británii oblíbené telenovely Emmerdale a Coronation Street, uvedl web Politico.

„Poskytujeme praktickým lékařům ze zemí EU kurz, který trvá 12 až 20 týdnů. Lékaři mají další školení ve Spojeném království pod dohledem speciálního mentora,“ vysvětlil šéf Paragony Adam Ringer. Intenzivní kurz obsahuje i simulace operací, jazykové kurzy a hodiny věnované britské kultuře.

Jeden z vyučujících Conor Crowley uvedl, že například v hrabství Leicestershire existuje na dvě stovky slov, které používají místní obyvatelé a jež nemohou lékaři ze zahraničí znát. „Slovanská kultura je o něco přímější, než co očekávají Britové,“ dodal k rozdílům mezi britskou a východoevropskou náturou.


Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla


Britská zdravotní služba se k tomuto náboru uchýlila kvůli zoufalému nedostatku zdravotnického personálu. NHS zaměstnává 1,1 milionu lidí a sto tisíc míst není obsazeno. Z toho chybí 7 tisíc pozic praktických lékařů. Na konci roku 2018 jich v Británii pracovalo 28 596, bylo to o 593 méně než o rok dříve.

V samotné Británii není dostatek lékařů, aby mohli tento výpadek, který má dopad na celý zdravotnický systém, zaplnit. Proto se snaží Britové hledat také přes polskou firmu v zahraničí. Dochází k paradoxní situaci, protože před vstupem Polska a České republiky do EU se západní země EU obávaly zaplavení pracovního trhu lidmi z východní Evropy. Symbolem těchto obav se stal „polský instalatér“.


Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda


Do roku 2020 by mělo osm různých pracovních agentur najít nejen v zemích EU dva tisíce praktiků, kteří budou pracovat na britských ostrovech, stanovila si NHS už v roce 2017.

Zájemci o práci v Británii jsou nyní nervozní z toho, jak skončí jednání o brexitu. Vedení NHS England ale už písemně vydalo potvrzení, že účastníci polského kurzu mají garantovánu práci, tvrdí Ringer. Praktičtí lékaři z Evropy jsou ve Spojeném království vítáni. NHS tvrdí, že kvalitní lékaře z EU bude potřebovat, ať dopadne brexit jakkoliv.

Na samotných ostrovech mezi britskými lékaři ale panuje skepse ohledně úspěchu náborového programu. V polovině minulého roku se podařilo získat jen 58 praktických lékařů. „Tyto programy nemají spoléhat na to, že se z nich stane magické řešení při náboru lékařů. Británie se stává stále méně přitažlivým místem pro lékaře z EU,“ kritizuje současnou situaci v britském zdravotnictví Krishna Kasaraneni z Britské lékařské asociace.

Zástupci polské agentury naopak zdůrazňují, že se lékaři z EU dobře uplatní v tradiční multikulturní a multinárodní britské společnosti bez ohledu na to, zda země opustí evropský svazek.

BRAND24

Jaké by podle vás bylo nejlepší řešení brexitu?

Dále čtěte:

Brexitáři slibovali lidem více peněz. Už nyní Britové přišli za rok o týdenní plat

Brexit sílu Londýna neovlivní. Británie zůstane druhou největší geopolitickou mocností

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).