Menu Zavřít

Personální otřes v ČEPS. Vláda odvolala šéfa Kalinu i jeho hlavního kritika

17. 10. 2018
Autor: čtk

Měl to být buď jeden, nebo druhý, ale nakonec padli oba. Dozorčí rada státem vlastněného provozovatele páteřní elektrické soustavy ČEPS odvolala z funkce oba znepřátelené topmanažery - předsedu představenstva Jana Kalinu i jeho hlavního soka, člena představenstva Jakuba Skavroně. Jedno z uvolněných míst následně obsadil Martin Durčák.

Akcionářská práva ve společnosti ČEPS vykonává ministerstvo průmyslu a obchodu. To začalo tím, že do funkce dosadilo nového předsedu dozorčí rady. Stal se jím 38letý náměstek ministryně průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla, dříve dlouhá léta působící na Energetickém regulačním úřadu. Hned poté následovalo odvolání dvou členů představenstva. Jedno uvolněné místo zůstává neobsazené, na druhé dozorčí rada zvolila Martina Durčáka – bývalého šéfa společnosti Benzina a dlouholetého manažera Unipetrolu.

Durčáka ministerstvo vybralo ve výběrovém řízení, stejnou metodou chce v blízké době najít i druhého člena. „Ministerstvo průmyslu a obchodu jako jediný akcionář nemá v úmyslu měnit majetkovou strukturu společnosti. Z hlediska krátkodobého vývoje neplánuje jediný akcionář rozšiřovat činnosti ČEPS o doplňující obchodní příležitosti, ale soustředí se zejména na posílení vlastních technických předpokladů k zajištění výkonu licencované činnosti společnosti,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva průmyslu Milan Řepka.

Kalinovi a Skavroňovi uškodil jejich vzájemný konflikt, který začal mít negativní dopad na pověst společnosti. Část vedení společnosti ČEPS v čele s Kalinou považovala Skavroně za „vetřelce“ a dělala vše proto, aby jej zdiskreditovala pomocí různých informací a dezinformací. Skavroň naopak poukazoval na manažerská selhání Kalinova týmu i jeho úzké vazby na Skupinu ČEZ.

Přečtěte si:

BRAND24

Drábová: Nejlepší reference na stavbu nových reaktorů má korejská KHNP

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Dále čtěte:

ČEZ chce v Rumunsku vyzkoušet ukládání energie ve formě vodíku

Nákupy turbín budou pokračovat. ČEZ chce z větru 1,2 gigawattu

Expanze do Francie: ČEZ zahájí stavbu první větrné farmy nedaleko Paříže

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).