Menu Zavřít

Pelta bez reklamy. Jablonec opustili sponzoři

5. 9. 2017
Autor: čtk

Miroslav Pelta, obviněný ze zneužití téměř půl miliardy státních dotací, ztrácí svůj vliv. Souběžně s tím i jeho fotbalový klub z Jablonce ztrácí partnery, od začátku sezony hraje v dresech bez jediné reklamy.

Od zahájení vyšetřování jeho korupce přišel Miroslav Pelta o většinu bafuňářských postů, ať už jde o Fotbalovou asociaci ČR (FAČR), Českou unii sportu (ČUS) nebo Český olympijský výbor (ČOV). S tím, jak slábne pozice někdejšího fotbalového bosse, opouštějí sponzoři jeho jablonecký klub.

Ještě letos v květnu, v posledním kole předchozího ročníku první ligy, nastupoval FK Jablonec v dresech s několika výraznými reklamami - přičemž nejzásadnější byla loga České podnikatelské pojišťovny a společnosti Tipgames.

 Takto vypadaly dresy hráčů Peltova klubu předtím, než jej opustili sponzoři
Takto vypadaly dresy hráčů Peltova klubu předtím, než jej opustili sponzoři

O dva měsíce později, když startoval nový ligový ročník, byl sice Pelta z vazby venku (vyšetřován je na svobodě), ale jablonecké dresy již byly zcela bez reklam. Bez log partnerů zůstávají i nadále a nelze předpokládat, že by se přinejmenším do konce ligového podzimu něco změnilo.

Mluvčí FK Jablonec Martin Bergman odmítl jakýkoli komentář na téma reklamních partnerů. „Sponzorské smlouvy jsou interní záležitostí klubu, proto informace o jejich obsahu nebudeme zveřejňovat“ uvedl Bergman. Odmítl rovněž konkretizovat finanční ztrátu, která klubu vznikla kvůli ztrátě partnerů na dresech, tedy nejlukrativnějších reklamních plochách, jaké ve fotbale existují. „Více to rozvést bohužel nemohu,“ dodal Bergman.

 Od začátku letošní sezony mají hráči na dresech už jen logo vlastního klubu a logo výrobce trika
Od začátku letošní sezony se na dresech hráčů skvějí už jen logo vlastního klubu a logo výrobce trika

Zcela bez odezvy zůstal dotaz týdeníku Euro u mluvčí České podnikatelské pojišťovny (ČPP) Renaty Čapkové. Logo firmy však nadále zůstává na webu FK Jablonec uvedeno mezi hlavními partnery; ani to mluvčí nechtěla komentovat.

Připomeňme, že ČPP byla v době, kdy českému fotbalu vládl Pelta, velmi úspěšná v tendrech vyhlašovaných FAČR, respektive v celém fotbalovém hnutí. Zajímavostí rovněž je, že další někdejší titulární sponzor FK Jablonec, společnost Tipgames - provozující sportbary, herny a videoloterijní terminály - v polovině srpna změnila své jméno na Bonenkai a nedávno prošla poměrně velkými změnami statutárních orgánů.

Mezi sponzory FK Jablonec, alespoň podle klubového webu, nadále zůstává společnost Moravské naftové doly (MND), která se dostala do policejních záznamů v souvislosti s Peltovou korupční aférou.

Bývalý boss je obviněn, že ve spolupráci se svou milenkou, náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou, přerozděloval stovky milionů státních peněz pro spřátelené subjekty. Takto například Pelta tlačil na přidělení dotace na rekonstrukci stadionu v Hodoníně, kde zdejšímu klubu šéfují manažeři společnosti MND. „To, kdybyste mi nedali, tak umřu,“ vydíral Pelta Kratochvílovou.

Čtěte více o svérázném financování českého sportu:

Jansta v kauze dotací údajně naváděl Kratochvílovou k trestnému činu

BRAND24

Ministerstvo školství zatím vyplatilo jen dvě pětiny sportovních dotací

Peltu v dozorčí radě v dopravním podniku nahradí komunista


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).