Menu Zavřít

Brusel vnímá české obavy. Novému majiteli Arceloru dá dodatečné podmínky

16. 11. 2018
Autor: Martin Straka/Mladá fronta

Splnění určitých dodatečných podmínek bude asi vyžadovat Evropské komise od britské Liberty House před tím, než potvrdí její nákup ostravských oceláren ArcelorMittal. Po dnešní schůzce s komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou to řekl premiér Andrej Babiš.

„Podrobnosti nám neřekli,“ připustil předseda vlády. Evropská komise posuzuje, zda zamýšlená akvizice je v souladu s unijními pravidly o hospodářské soutěži. Prodej oceláren je ostatně důsledkem staršího rozhodnutí komise, podle kterého se skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmí Mittala musí ostravské hutě a několika dalších podniků zbavit, aby po nákupu ocelárny Ilva v Itálii nezískala na evropském trhu dominantní postavení.

Česká vláda ale nemá obavy o hospodářskou soutěž, vadí jí především, že britská Liberty House hodlá do hutí investovat výrazně méně, než by bylo potřeba podle Babiše i odborářů firmy.

„Plány kupujícího, že bude investovat do úrovně odpisů - jenom 30 milionů eur (necelých 780 milionů korun) ročně - nás skutečně moc neuspokojují,“ uvedl dnes v Bruselu premiér. V příštím desetiletí by odpovídající investicí podle něj bylo asi 750 milionů eur (asi 19,5 miliardy korun). „Je to byznys náročný na investice,“ podotkl Babiš. Z dosavadního přístupu Liberty House k akvizici prý „nebyl úplně nadšený“, neboť firma se nezabývá konsolidací hutí a dalšími potřebnými věcmi.

Babiš dnes Vestagerovou a její tým informoval, že česká vláda má s prodejem „starost“. Připomněl, že stávající majitel vyvedl z firmy vysokou částku na dividendách místo toho, aby peníze investoval do společnosti. „Oni vnímají naše obavy,“ řekl premiér po jednání v Evropské komisi.

Až vysoké pece vyhasnou. Nový vlastník ArcelorMittal budí rozpaky

 Ostravské hutě

BRAND24

Dále čtěte:

Zisk ArcelorMittal se zvýšil o 42 procent, dostal se nad 60 miliard korun

Loučení s mahárádžou: Mittal koupil ostravské hutě za 175 milionů, vytáhl z nich 47 miliard

Co s emisemi CO2? ArcelorMittal z nich bude vyrábět palivo pro auta

Přezkoumejte prodej ArcelorMittalu, žádá Babiš Evropskou komisi

Odboráři ArcelorMittalu se obávají, že huť dopadne jako OKD

ArcelorMittal Ostrava

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).