Menu Zavřít

Nová česká banka: Moravský peněžní ústav získal licenci

14. 12. 2018
Autor: Michael Tomeš, E15

Spořitelní družstvo Moravský peněžní ústav obdrželo od České národní banky bankovní licenci. Po přeměně záložny Creditas na banku tak vznikl další velmi malý bankovní ústav, který se popere o tuzemské klienty.

Téměř přesně rok po podání žádosti získala nyní zlínská kampelička Moravský peněžní ústav (MPÚ) licenci, která jí umožní fungovat jako regulérní banka. „ČNB vydala 13. 12. 2018 rozhodnutí, kterým Moravskému Peněžnímu Ústavu spořitelnímu družstvu udělila bankovní licenci k výkonu požadovaných vybraných činností,“ řekla webu Euro.cz ředitelka odboru komunikace a mluvčí České národní banky Markéta Fišerová.

Ekonomické údaje o MPÚ (k 30. 9. 2018)
Počet klientů 10 151
Bilanční suma 9,553 mld. Kč
Depozita celkem 7,439 mld. Kč
Výše kapitálu: 1,706 mld. Kč
Výše úvěrů (brutto) 6,736 mld. Kč

MPÚ přitom už jednou o licenci centrální banku žádal. Žádost ze závěru roku 2015 družstvo ale po připomínkách ČNB stáhlo. Podle poslední výroční zprávy dosáhl za účetní období 1. 1. 2016 - 31. 10. 2017 zisku 101,8 milionu před zdaněním.

Ústav také posiloval svoji kapitálovou pozici, která ve stejném období vzrostla na 1,7 miliardy korun, a přiměřenost dosáhla 18,39 procenta. „Udělení bankovní licence vnímáme jako úspěšné završení našeho dvacetiletého úsilí,“ uvedl generální ředitel Moravského Peněžního Ústavu Radomír Lapčík.

Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo byl založen 15. srpna 1996 ve Zlíně. MPU nabízí škálu finančních služeb, a to běžné a vkladové účty, úvěrové produkty, služby v oblasti platebního styku a internetové bankovnictví. Produkty a služby poskytuje jak soukromým osobám, tak i podnikatelům a firmám. MPU má v současnosti tři pobočky – v Praze, Brně a Zlíně.

BRAND24

Dále čtěte:

České banky budou odvádět více do rezerv na ochranu úvěrového trhu, v zátěžových testech obstály

Vzestup hvězdy fintechu: Revolut získal bankovní licenci pro Evropu

Čeho se bojí české banky?

 Jiří Zatloukal

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).