Menu Zavřít

Úspěch v kauze Viktoriagruppe: české pohledávky mají přednost

18. 10. 2019
Autor: čtk

Ministerstvo financí uspělo v mezinárodním sporu s insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Odvolací soud v Mnichově potvrdil, že správce musí respektovat postavení České republiky a daňové pohledávky českých orgánů budou spláceny přednostně. Česko tak bude i nadále v rámci insolvenčního řízení vystupovat jako zajištěný věřitel.

Společnost Viktoriagruppe vyhlásila bankrot v roce 2014. Před jejím úpadkem česká finanční a celní správa zajistila své pohledávky na zaplacení daní zástavami na nemovitostech, které měla tato společnost v České republice. Správce tyto zástavy zpochybnil a obrátil se na Zemský soud v Mnichově, který měl podle žaloby nařídit, aby české zástavy vymazal.

Vrchní zemský soud v Mnichově nyní potvrdil prvoinstanční rozsudek z dubna letošního roku, podle kterého německý soud nemůže rozhodovat o zástavách, jež byly zřízeny českými správními orgány na území České republiky. Takový zásah by byl podle soudu v rozporu s principem imunity státu v mezinárodním právu a narušoval by suverénní výkon moci na českém území, uvedlo MF.

„Tato mezinárodní kauza je velmi komplikovaná, protože samotné insolvenční řízení probíhá v Německu a řídí se německým právem. Viktoriagruppe ale měla majetek a dluhy na daních i v České republice, které se řídí naším právem. Místo vedení zjevně bezúspěšných sporů bychom uvítali, kdyby insolvenční správce efektivně a hospodárně směřoval k ukončení insolvenčního řízení,“ uvedl náměstek ministryně financí pro řízení sekce právní a majetek státu Ondřej Landa.


Přečtěte si: Nafta nad zlato? ANO, prostě to pohlídáme  ilustrační foto


Stát již dříve, na jaře letošního roku, uspěl u českých soudů ve sporu s insolvenčním správcem společnosti Viktoriagruppe o zhruba 75,3 milionu korun. Správce požadoval peníze za to, že Česko skladovalo v německém Krailingu naftu údajně pod cenou. Proto se domáhal doplacení rozdílu. Žaloba byla Obvodním soudem pro Prahu 5 zamítnuta v celém rozsahu, následně verdikt potvrdil Městský soud v Praze.

Zbývá ještě dořešit žalobu, kterou insolvenční správce Viktoriagruppe podal na vydání nafty, kterou mělo Česko v bavorském Kraillingu uskladněnou. „Podle našich informací by se mělo první stání v této věci uskutečnit 27. listopadu. Za naftu jsme prokazatelně zaplatili, Viktoriagruppe ji pro nás skladovala a víc bych to v tuto chvíli nekomentoval,“ řekl dnes předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Po vyhlášení bankrotu se nemohlo Česko dostat skoro dva roky, k naftě za miliardu korun, kterou u firmy v Německu skladovala. Transport nafty začal v říjnu 2016, poslední vlak přijel zpět do Česka v listopadu 2017. Doprava stála 47 až 48 milionů korun.

Čtěte více o kauze Viktoriagruppe:

Velká naftová válka. Kauza Viktoriagruppe se protahuje

Správce Viktoriagruppe podal žalobu kvůli naftě, kterou mělo Česko v Německu

Velká naftová loupež. Šéf hmotných rezerv o podivných okolnostech v kauze Viktoriagruppe

BRAND24

Poučení z kauzy české ropy? Správa rezerv chce přenést rozhodnutí na vládu

Kauza Viktoriagruppe: Usiloval jsem o dohodu, tvrdí insolvenční správce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).