Menu Zavřít

Máslo jako náladová globální celebrita: cena bude extrémně kolísat

1. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz/ Lou Linwei / Alamy

Cenu másla zná prakticky každý, proto také každý zaregistruje její změnu a novináři mají o čem psát. Lidé se mohou rozčilovat, dokonce se i v supermarketu o kostku másla poprat. Jedno je ale jisté, z ceny másla se stala globální záležitost a dá se čekat, že i v příštím roce bude i výrazně kolísat.

V září se cena másla v Německu vyšplhala na 1,99 eura za čtvrtkilové balení, což odpovídá české ceně 52 korun. V Česku se pak čtvrtka prodávala i za 76 korun, proto akční cena jednoho z řetězců za 46,90 koruny vyvolala tlačenici přímo v obchodě. Cena stoupla meziročně o 60 procent i více. V listopadu už byly ceny nižší, v Německu o 40 centů, některé akce českých supermarketů srazily cenu až na 37 korun za balení.

Boj o máslo v českém supermarketu, podívejte se:

Na podobné výkyvy cen je ale třeba si zvyknout. Z másla se komodita citlivá na změnu poptávky a nabídky na globálním trhu. „Za posledních deset až patnáct let se rozvinul světový trh s máslem,“ upozornil pro německý deník Süddeutsche Zeitung Clemens Rück, šéf jihoněmecké burzy sýrů a mléka, která shromažďuje data o cenách mléčných výrobků v Německu.

Kolísání ceny je v Evropě způsobeno tím, že se značná část produkce vyváží. Německo v některých případech exportuje i 50 procent své produkce, celkově se jedná o 30 procent mléčných výrobků.

Máslo prodražuje zejména mléčný tuk. Proto se zvedá i cena sýrů. Poptávka po tučných mléčných výrobcích roste nejen v Asii a zejména Číně, ale také v Mexiku. Na tyto trhy se musí mléčné výrobky dovážet.

„Prožíváme globální sjednocování stravovacích návyků,“ komentoval trend posledních let Björn Börgermann z německé asociace mlékáren. Zemědělci, kteří dodávají velkým řetězcům, jsou více vystaveni kolísání cen, dodal.


Jak si ušetřit na jídle před Vánoci? Čtěte více:

Nákupní timing: jídlo a pití na Vánoce a Silvestra lze pořídit o tisíce levněji

 Ilustrační foto


Podzimní růst cen byl podle Rücka způsoben hlavně tím, že na Novém Zélandu bylo sucho a bylo méně mléka, než se čekalo. Země vyváží 90 procent své mléčné produkce.

Část evropské produkce směřovala na asijské trhy a v Evropě byl másla nedostatek. Nejvíce se to ukázalo ve Francii, kde supermarkety odmítly zvyšovat cenu másla a toho bylo v regálech nedostatek, výrobci jej raději vyváželi. K tomu se přidává i to, že výrobky s vyšším podílem mléčných tuků jsou opět u zákazníků žádány.

V zemích EU navíc došlo k poklesu produkce mléka po roce 2015, když klesly mléčné kvóty a farmáři byli nuceni produkci i kvůli nařízení Evropské komise snížit, postěžoval si Rück. V té době stálo balení másla 1,29 eur (33,50 koruny).

Cena másla je podle německého deníku nepředvídatelná a může se během několika týdnů výrazně změnit. V maloobchodě se ceny uzavírají na dobu od čtyř týdnů po tři měsíce. Celosvětově se neustále „žongluje“ s množstvím i s cenami.

Nyní narůstá opět tlak na zemědělce, aby zvýšili produkci mléka. Pokud to ale udělají rychle, dojde k obdobné situaci jako před pár lety. Mléka bude přebytek a ceny se propadnou. Hrozí pokračování bludného kruhu s nepříjemnými cenovými skoky.

BRAND24

Dále čtěte:

Máslo bude v Česku zdražovat až do Vánoc. V Evropě přitom zlevňuje

Máslo je levnější než v 90. letech, tvrdí ekonom Michl

Evropané vyjedli zásoby másla. Cena zůstane vysoká

Nové trendy mění ceny: Zdravé máslo na maximech, mouka i cukr zlevňují

Madeta rozjíždí mléčné bary. Chce se zaměřit na nemocnice

 Milan Teplý, majitel Madety


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).