Menu Zavřít

Majitelem Slavie se stala čínská společnost Sinobo. Její jméno ponese i stadion v Edenu

19. 11. 2018
Autor: čtk

Čínská společnost Sinobo se stala novým majoritním vlastníkem fotbalové Slavie Praha. Jméno nového většinového majitele nese i stadion v Edenu.

Developerská skupina Sinobo přebírá nadpoloviční většinu akcií od čínské státní společnosti CITIC Group, která převzala vlastnictví klubu od původního čínského vlastníka klubu společnosti CEFC. Společnost CITIC zůstává menšinovým majitelem Slavie, procentuální rozdělení akcií Pražané nezveřejnili. Předseda představenstva firmy Sinobo Čou Ťin-chuej je zároveň většinovým akcionářem čínského klubu Kuoan Peking, se kterým Slavia uzavřela v dubnu strategické partnerství.

„Už když zástupci obou dvou dnešních akcionářů klubu navštívili v dubnu Slavii, slíbili, že udělají co nejrychlejší kroky pro převzetí akciového podílu v našem klubu. Budou se podílet na jeho rozvoji, financování a budoucnosti. Jsem nesmírně rád, že se tento sen stává skutečností. Vstup těchto dvou akcionářů, kterými jsou přední čínské firmy, znamená pro Slavii zejména budoucnost,“ řekl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.


Čínský žongl s českým majetkem:

Citic přebírá aktiva CEFC skoro za polovinu hodnoty

Čínská státem ovládaná korporace CITIC Group uhradila dluhy, které měla předlužená a kolabující CEFC u slovenské finanční skupiny J&T


„V panu předsedovi Čou Ťin-chuej získáváme zkušeného manažera, ale také velkého fotbalového odborníka a fanouška. Fotbal miluje, dává mu mnoho času. Klub z Pekingu řídí s velkou láskou, věnuje mu mnoho osobního času. Klub pod jeho vedením bude hrát asijskou Ligu mistrů příští rok a já věřím, že nebude dlouho trvat, aby oba naše kluby hrály Ligu mistrů,“ uvedl Tvrdík.

Společnost Sinobo byla založena v roce 2005 v Pekingu, zaměřuje se na výstavbu exkluzivních nemovitostí. Věnuje se také financím a vedle sportu investuje i do kultury.

Do světa vrcholového fotbalu vstoupila společnost Sinobo loni v lednu, když ohlásila investici do klubu Kuoan Peking. V něm koupila 64 procent akcií, zbylých 36 procent klubu zůstalo ve vlastnictví státní společnosti CITIC. Transakce ocenila celý klub, který se může chlubit jednou z největších fanouškovských základen v čínské nejvyšší soutěži, na více než 740 milionů eur (19,5 miliardy korun). To je podle agentury Bloomberg více, než činí hodnota například španělského velkoklubu Atlético Madrid.

BRAND24

Přehled většinových majitelů Slavie od roku 1991 (dle dostupných údajů):

1991 až 1993 - americký podnikatel českého původu Boris Korbel

červen až prosinec 1993 - Fotbalový oddíl Slavia

1994 až 1997 - více akcionářů bez většinového majitele; například První privatizační fond (PPF), Fotbalový oddíl Slavia, společnosti WIKA, Benzina, Česká pojišťovna a další

1997 až 2006 - britská investiční společnost ENIC

2006 až 2011 - tehdejší šéfové klubu Petr Doležal (generální ředitel) a Tomáš Rosen (člen představenstva akciové společnosti)

březen až květen 2011 - Antonín Franc (podle spekulací tisku byl ale skutečným vlastníkem kontroverzní podnikatel Petr Sisák)

květen až srpen 2011 - investiční a finanční společnost Natland Group

2011 až 2014 - bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček

2014 až 2015 - Aleš Řebíček a společnost Vinet (vlastník stadionu v Edenu)

září 2015 až podzim 2018 - čínská finanční a energetická společnost CEFC

od listopadu 2018 - čínská developerská společnost Sinobo, která přebírá nadpoloviční většinu akcií od čínské státní společnosti CITIC Group, jež letos převzala klub od CEFC.

Dále čtěte:

Další funkce pro Tvrdíka, stal se předsedou představenstva pivovaru Lobkowicz

Stejná blamáž jako v Česku. I v Polsku jde Číňanům hlavně o vliv a hotové firmy

Velké čínské oči aneb Stručná historie slavného čínského investování v Čechách

CEFC vycouvala z další investice v Česku, zbavila se podílu v cestovní kanceláři Canaria Travel

Špatný start: čínská banka ICBC zahájila působení v Česku ztrátou 167 milionů

 Ředitel české pobočky ICBC Jang Jü

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).