Menu Zavřít

Kellner chce německé mýto. Nebude to mít lehké

14. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Němci mají vítr z českého mýta. Obavy budí společnost PPF, kterou popisují jako firmu „českého miliardáře s vazbami na Rusko“. Ano, mají na mysli Petra Kellnera. Právě jeho PPF společně s firmou SkyToll se hlásí do velké soutěže o to, kdo bude poplatky na dálnici v Německu nově vybírat.

Německý časopis Stern přišel se zprávou, že za česko – slovenské sdružení lobbuje bývalý sociálnědemokratický poslanec a dnes zaměstnanec berlínské pobočky nadnárodní lobbistické společnosti CNC Siegmar Mosdorf. A že berlínští politici řeší rozpory, zda je osoba Petra Kellnera kvůli podnikání v Rusku tou správnou, kdo by měl při provozování mýta nahradit stávající konsorcium Collect, kde se spojily Deutscher Telekom, Daimler a Vinci.

Česká PPF se k soutěži nechce příliš vyjadřovat. „Můžeme potvrdit, že skupina PPF podala přihlášku do tendru na provozování německého mýtného systému. Další podrobnosti nemůžeme z důvodu právě probíhajícího řízeni zveřejňovat,“ řekla mluvčí skupiny Zuzana Migdalová.


Přečtěte si také:

Devět set kilometrů mýta navíc? Málo, ukazují analýzy

Stát by měl vypsat nový tendr na provoz mýta, míní dopravci

 Mýtna brana otevřena. Za jedenáct let provozu se na mýtném vybralo 88 miliard korun


Němci chtějí mít případného nového provozovatele mýta v polovině roku 2020. V soutěži jde o velký balík peněz, každý rok tam kamiony zaplatí kolem čtyř a půl miliardy eure, tedy zhruba 117 miliard korun. Pochopitelné tedy je, že kolem soutěže je podobně jako v tuzemsku velký tlak a souboj konkurentů. I z tohoto pohledu je tedy důležité zprávu o spojení Ruska a Kellnera chápat. Byznys PPF v Rusku totiž tvoří zhruba 13 procent jeho obratu.

Němci přemýšlejí ale také nad tím, že by mýto neměli provozovat soukromníci vůbec a role by se měl ujmout stát, podobně jako je tomu například v Rakousku. Systém razí například poslanec za Zelené Stephanem Kühn.

BRAND24

Čtěte také:

Ťok chce uhasit mýto, i když ví, že to nestihne

Makáme aneb Mýty o mýtu

Mýto neumí ani Němci. V nejdražším sporu v dějinách dal Berlín 6 miliard jen za právníky

Mýtné v Německu, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).