Menu Zavřít

Kdo nahradí věštce z Omahy: Buffett naznačil, komu předá miliardové impérium

7. 5. 2019
Autor: čtk

Jak dlouho ještě bude Warren Buffett stát v čele svého holdingu Berkshire Hathaway? Investiční superstar odchod na odpočinek zatím neohlásila. Na víkendovém setkání akcionářů se ale Buffett velmi pochvalně zmínil o dvou svých manažerech a finanční svět nyní spekuluje, zda se kormidla ve společnosti, jejíž hodnota dosahuje 530 miliard dolarů, chopí Gregory Abel, nebo Ajit Jain.

Jeden z nejbohatších lidí světa poprvé naznačil, kdo by se mohl stát jeho nástupcem v čele holdingu Berkshire Hathaway. Na výročním setkání akcionářů v Omaze na dotaz týkající se případného nového šéfa holdingu neodpověděl přímo, velmi vřelá slova však pronesl na adresu dvou svých manažerů.

„Nejsou lepší manažeři než Greg a Ajit. To, čeho dosáhli, je zkrátka fantastické,“ uvedl Buffett. Oba jmenovaní se prý v blízké budoucnosti připojí k Buffettovi a jeho dlouholetému partnerovi, 90letému Charliemu Mungerovi, a na dotazy akcionářů budou odpovídat společně.

Sedmapadesátiletý Abel a o deset let starší Jain jsou od ledna loňského roku členy správní rady Bekrshire. Abel v jejích strukturách působí od roku 1992 a orientoval se na energetiku, Jain nastoupil v roce 1986 a jeho specializací bylo především pojišťovnictví.


Role miliardářů ve společnosti: Gates a spol. se nebrání vyšším daním


Podle webu Quartz je favoritem spíše Jain. Indický rodák se těší velké Buffettově přízni. „Ajit pravděpodobně vydělal pro Berkshire Hathaway víc peněz než já,“ prohlásil Buffett v roce 2011. „Připadá mi jako bratr,“ dodal.

Ajit není jediný známý nositel jména Jain ve světě financí. Jeho bratranec Anshu byl mezi roky 2012 a 2015 výkonným ředitelem Deutsche Bank a nyní je prezidentem newyorské finanční společnosti Cantor Fitzgerald.

Doba po Buffettovi bude zcela novou érou Berkshire. Miliardář, který patří u veřejnosti spíše k oblíbeným, dodává společnosti punc důvěry a samotná jeho přítomnost zvyšuje hodnotu portfolia. Část expertů se domnívá, že po odchodu Buffetta by se holding mohl rozštěpit.

BRAND24

V letošním prvním čtvrtletí Berkshire Hathaway vykázala čistý zisk 21,66 miliardy dolarů (téměř půl bilionu korun). Skupina kontroluje více než 90 firem, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých společností, jako jsou největší světový výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola či technologický gigant Apple.

Dále čtěte:

Miliardáři chudnou. Nejbohatší lidé světa loni přišli o 511 miliard dolarů

Nebojte se selhání. Nejbohatší Číňan Jack Ma radí, jak být úspěšný

Jak dlouho vydělávají miliardáři vaši roční mzdu? Bezosovi stačí pár vteřin

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).