Menu Zavřít

Kapitál českých společností přesahuje dva biliony korun, většina pochází ze zahraničí

22. 5. 2019
Autor: Petr Třešňák/Mladá fronta

Zahraniční kapitál v českých firmách činí 1,25 bilionu korun a tvoří tak 60 procent jejich veškerého kapitálu. Zhruba bilion korun pochází ze zemí EU, z toho 877 miliard ze zemí eurozóny. Kapitál ze zemí EU tak tvoří 48 procent veškerého kapitálu firem v Česku a 80 procent veškerého zahraničního kapitálu v Česku. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Celkový základní kapitál českých společností dosahuje 2,1 bilionu korun. Český kapitál činí 846 miliard korun.

Ze 468 tisíc společností s dohledatelným většinovým vlastníkem jich má desetina (48 500) majitele ze zemí EU. Těchto deset procent společností se však na základním kapitálu společností v Česku podílí 48 procenty. Asi desetina společností má zahraniční majitele ze zemí mimo EU. Tyto společnosti se na základním kapitálu firem v České republice podílejí 12 procenty. Zbylých 80 procent společností je v českých rukách a na základním kapitálu firem v Česku se podílí 40 procenty.

„Diskuse o podnikání zahraničních firem v Česku dlouhodobě neodpovídá reálné síle kapitálu z jednotlivých zemí. Před volbami do Evropského parlamentu jsme se proto rozhodli podívat na reálnou sílu zahraničního kapitálu v Česku. Ukazuje se, že kapitál ze zemí unie je pro ČR naprosto klíčový. Naopak hojně diskutovaný čínský kapitál tvoří jen necelé procento veškerého zahraničního kapitálu a patří mu tak až 19. příčka. V rámci kapitálu z Asie jsou významnější například investice z Japonska či Jižní Koreje,“ uvedl vedoucí datového oddělení společnosti CRIF - Czech Credit Bureau Jan Cikler.


Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš


Největší roli hraje pro Českou republiku kapitál z Německa, který s objemem 354 miliard korun tvoří 28 procent zahraničního kapitálu a 17 procent veškerého kapitálu v Česku. Německého zahraničního vlastníka má přitom 7653 společností, tedy 1,6 procenta všech firem v Česku. Následuje kapitál z Nizozemska, Lucemburska, Rakouska a Francie. Nyní diskutované firmy s britskými vlastníky se podílejí na základním kapitálu českých firem necelými třemi procenty a na celkovém počtu firem v České republice čtyřmi procenty.

Ze společností, které mají zahraničního majoritního vlastníka, jich nejvíce patří subjektům z Ruska (12 813), Slovenska (11 331), Ukrajiny (11 279) a Německa (7653). Společnosti vlastněné ruskými subjekty tvoří 13 procent firem se zahraničním vlastníkem, ale na zahraničním kapitálu se podílejí pouze 0,6 procenta.

BRAND24

Firmy se slovenskými a ukrajinskými vlastníky tvoří v obou případech 12 procent společností se zahraničním vlastníkem. Ty se slovenským majitelem se na zahraničním kapitálu podílejí 2,9 procenta, zatímco firmy s ukrajinskými majiteli se na zahraničním kapitálu podílejí pouze 0,25 procenta. „Ruští a ukrajinští majitelé jsou dlouhodobě typičtí tím, že vlastní velké množství drobných firem. Zatímco počet společností s ukrajinským vlastníkem v posledních letech roste, počet firem s ruským vlastníkem naopak mírně klesá,“ doplnil Cikler.

Dále čtěte:

Šéf Trinity Bank Lapčík: Stavíme osmý div světa

Hlavně to neprožrat: Česku chybí suverénní fond pro dividendy

Rusnok: Dali jsme bankéřům dáreček

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).