Menu Zavřít

Globální dluh vyšplhal na nový rekord. Atakuje pět biliard

25. 10. 2017
Autor: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Globální zadlužení se v polovině letošního roku vyšplhalo na rekordních 226 bilionů dolarů (4,9 biliardy korun), což představuje 324 procent ročního světového HDP. Uvádí to zpráva Institutu pro mezinárodní finance (IIF). Dluh roste hlavně v rozvojových ekonomikách na čele s Čínou.

Dluh podniků se celosvětově zvýšil o 2,6 bilionu dolarů a domácností o dva biliony. Ve skupině rozvojových zemí stoupla úroveň zadluženosti o tři biliony na celkových 59 bilionů. Z tohoto nárůstu připadají dva biliony na Čínu, která již nahromadila dluh 35 bilionů dolarů.

Na začátku letoška činil globální dluh 217 bilionů dolarů, uvedl IIF v červnu. Jeho vzestup zapříčinila hlavně pokračující politika levných peněz, kdy firmy, domácnosti i vlády využily mimořádně nízkých výpůjčních nákladů a vzaly si velké úvěry.


Černé vyhlídky: veřejný dluh USA by se za 30 let měl zdvojnásobit

Ilustrační foto


Americká centrální banka ale již několikrát zvýšila úrokovou sazbu a stejný krok se po letech očekává i v Británii a dalších evropských zemích. Podle IIF tak v rozvojových státech hrozí problémy se splácením mnohým z těch, kdo drží dluh v dolarech či eurech. Subjekty v rozvíjejících se ekonomikách musí jen do konce příštího roku vrátit či refinancovat přibližně 1,7 bilionu dolarů.

CONTENT24

Potížím při obsluze dluhu ale mohou čelit i některé podniky ve vyspělých zemích. Ukazatel úrokového krytí, který vyjadřuje poměr firemních zisků k úrokovým nákladům, se výrazně zhoršil v Německu i Francii a také v Kanadě. V celosvětovém měřítku je z hlediska tohoto ukazatele ohrožen větší podíl společností než v roce 2010, kdy globální ekonomika bojovala s dopady finanční krize.

Čtěte také:

Registr: Češi už dluží více než dva biliony korun

Globální dluh je možná o 13 bilionů dolarů vyšší, než se uvádí

Globální ekonomika roste. MMF varuje před obchodní válkou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).