Menu Zavřít

Registr: Češi už dluží více než dva biliony korun

30. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Celkový dluh obyvatel ČR přesáhl na konci prvního čtvrtletí poprvé dva biliony korun, meziročně vzrostl o 162 miliard Kč. Naopak dluh ohrožený nesplácením se meziročně snížil o šest miliard na 41 miliard korun. Podíl ohroženého dluhu tak klesl na dvě procenta celkového dluhu. Vyplývá to z údajů Bankovního a nebankovního registru klientských informací.

Objem dlouhodobého dluhu, tedy dluhu určeného na bydlení, dosáhl 1,6 bilionu korun a meziročně vzrostl o 139 miliard, téměř o desetinu. Na celkovém dluhu se podílel téměř 80 procenty. Zbylá pětina, 412 miliard korun, připadala na krátkodobý dluh, který je primárně určen na spotřebu. Krátkodobý dluh rostl pomaleji a meziročně se zvýšil o 23 miliard, respektive o 5,8 procenta.

Celkový objem dluhu meziročně vzrostl o 8,8 procenta. „V prvním čtvrtletí roku pokračoval trend vysokého zájmu o úvěry na bydlení. Vedle dobré ekonomické situace a nízkých úrokových sazeb tento zájem přičítáme také tomu, že lidé byli ovlivněni informacemi o blížícím se zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů a snažili se sjednat si své úvěry ještě před začátkem platnosti aktuálního doporučení ČNB o omezení poskytování hypoték v pásmu od 80 procent hodnoty nemovitosti,“ uvedla výkonná ředitelka Bankovního registru Lenka Novotná.


Přečtěte si, kolik dluží stát:

Zahraniční dluh Česka vzrostl na 3,5 bilionu korun

Státní dluh výrazně stoupl. Na každého Čecha připadá 169 tisíc korun


Počet klientů s dluhem se meziročně snížil o 27 000 na 3,03 milionu. Za úbytkem stojí především meziroční pokles klientů s krátkodobým dluhem o 35 000 na 2,42 milionu. Počet klientů s dlouhodobým dluhem naopak o 5000 vzrostl a dosáhl 1,12 milionu.

Češi splácejí lépe než dřív

Objem ohroženého dluhu, tedy především dluhu, kde nebyly zaplaceny tři po sobě jdoucí splátky, meziročně klesl o 6,3 miliardy na 41 miliard korun. Ohrožený dlouhodobý dluh meziročně klesl o 2,3 miliardy na 13,9 miliardy Kč. Ohrožený krátkodobý dluh se snížil o čtyři miliardy na 27,1 miliardy korun.

„Takto výrazný pokles ohroženého dluhu při současném nárůstu objemu celkového dluhu je velmi pozitivním trendem. Podíl ohroženého dluhu na celkovém dluhu je v posledních letech nejnižší. Dvouprocentní podíl ohroženého dluhu je velmi nízký i v rámci Evropy a ukazuje tak, že bankovní a finanční instituce v ČR jsou i přes rostoucí objemy poskytovaných úvěrů velmi konzervativní a nepouští se do poskytování rizikových úvěrů,“ uvedl ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl.

BRAND24

V prvním čtvrtletí také meziročně klesl počet lidí s ohroženým dluhem. U dlouhodobého dluhu se jejich počet meziročně snížil o desetinu na 2634 lidí. U krátkodobého dluhu se počet lidí s ohroženým dluhem snížil o 14 000 na 291 000 lidí. Klesla i částka na klienta s ohroženým dluhem. U dluhu na bydlení průměrná ohrožená částka klesla o 23 000 na 487 000 korun, zatímco u krátkodobého dluhu se meziročně snížila v průměru o 9000 na 93 000 Kč na klienta.

O dalších parametrech zadluženosti se dočtete zde:

Průměrný český dlužník dlužil minulý rok opět o trochu méně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).