Menu Zavřít

Dopad amerických cel: zisk průmyslových firem v Číně poprvé po třech letech klesl

27. 12. 2018
Autor: čtk

Zisk čínských průmyslových společností se v listopadu poprvé po téměř třech letech meziročně snížil. Může za to zpomalení růstu vnější i domácí poptávky. Celkem zisk klesl o 1,8 procenta na 594,8 miliardy jüanů (dva biliony korun) po říjnovém růstu o 3,6 procenta. Pokles byl první od prosince 2015. Uvedl to dnes čínský statistický úřad. Za 11 měsíců letošního roku zisk stoupl o 11,8 procenta na 6,1 bilionu jüanů (20 bilionů korun).

Údaje jsou další známkou toho, že čínská ekonomika ztrácí na hybnosti, protože obchodní spor se Spojenými státy zvyšuje tlak na rozsáhlý zpracovatelský průmysl v zemi. Nejvyšší představitelé firem také očekávají, že příští rok bude obtížný a odkládají své investiční plány.

Růst zisků průmyslových firem zpomaluje od dubna letošního roku, spolu se zpomalením růstu výrobních cen kvůli zvyšujícímu se napětí v globální ekonomice. Na výrobu a poptávku má negativní dopad také obchodní válka s USA. S příchodem zimy výrobu průmyslových firem negativně ovlivňuje také boj vlády se znečištěním ovzduší, kvůli kterému musí omezovat výrobu některé firmy, při jejichž činnosti je vypouštěno do ovzduší množství kouře.

Velký podíl na růstu zisku za 11 měsíců měl těžařský sektor, jako těžba ropy, uhlí a kovů. V listopadu však tempo zpomalilo. Zisk firem z oblasti těžby ropy a zemního plynu za leden až listopad stoupl o 333 procenta, za deset měsíců roku se však zvýšil o 371 procent.


Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

 Americký prezident Donald Trump


Ekonomové očekávají, že zisky se budou v příštím roce dále zhoršovat. „Slabé ekonomické ukazatele, jako výrobní ceny, průmyslová výroba a zakázky, všechny naznačují další tlak na ziskovost podniků,“ uvedl analytik firmy Hwabao Trust Nie Wen.

Čínská ekonomika v minulém čtvrtletí rostla nejpomaleji od globální finanční krize. Mohlo za to několik faktorů, včetně rok trvající snahy vlády o snížení zadlužení, ochlazení realitního trhu a obchodní spor s USA. Další ochlazení se očekává i v příštím roce.

Zvyšující se tlaky na ekonomiku přiměly vládu zavést řadu opatření na podporu poptávky. Na důležité ekonomické konferenci, která se konala tento měsíc, nejvyšší představitelé země oznámili, že příští rok podpoří ekonomiku snížením daní a udrží širokou likviditu. Slíbili také obchodní jednání se Spojenými státy. Na začátku tohoto měsíce se americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching dohodli na 90denním příměří, ve kterém se budou snažit dojednat novou obchodní dohodu. Zatím však není jisté, zda obě strany budou schopné vyřešit rozdílné názory na některé problémy, napsala agentura Reuters.

CONTENT24

Čtyři modernizace po čtyřiceti letech. Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

 Po Mao Ce-tungově vládnutí ti, kteří ho přežili usoudili, že po této zkušenosti bude lepší přejít na kolektivní vedení, upřednostnit před třídním bojem hospodářský rozvoj, otevřít se investicím z kapitalistického světa.

Dále čtěte:

Hollywood si předchází čínské cenzory. Kvůli vidině velkých zisků přepisuje scénáře

Číňané „omylem“ šmírovali americké uživatele Androidu

Velké čínské oči aneb Stručná historie slavného čínského investování v Čechách

Záhada čínského čipu. Peking prý mohl proniknout do amerických serverů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).