Menu Zavřít

Dodavatelů energií v Česku ubude, trh se bude konsolidovat, soudí analytici

24. 7. 2018
Autor: ČEPS

Dodavatelů energií v Česku bude v nadcházejících letech postupně ubývat, trh se bude konsolidovat, myslí si analytici. Na českém trhu podle nich působí 70 až 80 dodavatelů, přičemž každý rok několik z nich činnost ukončí a někteří naopak přibudou.

Skupina Bohemia Energy, která je s více než 1,1 milionu zákazníků největším uskupením alternativních dodavatelů energií v Česku a na Slovensku, dnes oznámila, že Europe Easy Energy, která je její součástí, kupuje dalšího dodavatele energií |Amper Market]]. Cenu transakce, kterou musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, firmy neuvedly. Skupina Bohemia Energy zároveň navazuje s holdingem Amper Holding, jehož je Amper Market největší společností, strategickou spolupráci.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor řekl, že do budoucna očekává mírný pokles celkového počtu tuzemských dodavatelů energií. „Pro vznik nových obchodníků je příznivý trh s klesajícími cenami komodit, jak tomu bylo mezi lety 2011 až 2016. To v nejbližší budoucnosti neočekávám, ceny komodit budou naopak spíše růst. Přesto jsem si jist, že na českém trhu bude zachována dostatečná úroveň konkurence, v tomto směru se Česká republika může měřit s vyspělými západními trhy,“ uvedl Gavor, který působí i jako výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.


Přečtěte si komentář: Česká energetika bez šťávy

 Jan Brož


Podobný trend očekává Ondřej Schmidt z portálu Ušetřeno.cz. „Očekáváme, že ke slučování firem na energetickém trhu bude docházet i nadále,“ uvedl. Míní, že počet takzvaných alternativních dodavatelů bude nicméně i v dlouhodobém horizontu přesahovat několik desítek. Tyto firmy podle něj představují konkurenci pro dominantní dodavatele především svou cenovou politikou. „Jsou tak u lidí velmi oblíbené,“ dodal.

Mezi dominantní dodavatele patří u elektřiny ČEZ, E.ON a Pražská energetika, u plynu Innogy, E.ON a Pražská plynárenská. Největším alternativním dodavatelem je podle statistik Operátora trhu s elektřinou (OTE) společnost Bohemia Energy, lídr stejnojmenné skupiny.

BRAND24

Firma na konci letošního června dodávala elektřinu více než 400 tisíc a plyn téměř 200 tisíc odběratelů. Druhý největší alternativní dodavatel, Centropol Energy, dodával ve stejné době elektřinu asi 250 tisíc a plyn téměř 60 tisíc zákazníků. Data OTE nezahrnují přesné počty zákazníků dominantních dodavatelů, k dispozici jsou tak údaje samotných firem. ČEZ, který je největším tuzemským dodavatelem elektřiny, například uvádí, že v Česku dodává elektřinu a plyn 2,7 milionu koncových zákazníků.

Čtěte také:

Podniky přecházejí na zelenou energii. Odebírá ji ČSOB i mobilní operátoři

Efekt Fukušima vyprchal. Zájem Němců o zelený proud klesá

Domy na baterky. Češi si oblíbili řešení solárních panelů a úložišť

Komentář: Konec energetiků v Čechách (i na Moravě)

Uhni, uhlí. Ve finančních ústavech roste odpor vůči fosilním palivům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).