Menu Zavřít

Bod zlomu: dánský Ørsted staví pro Němce první větrný park bez státní pomoci

10. 12. 2019
Autor: Profimedia.cz

První větrný park na moři, který se staví bez státní podpory, má být hotov v roce 2025. Dánská firma Ørsted už uzavřela desetiletou smlouvu s firemním zákazníkem, německou chemičkou Covestro, na dodávky zelené elektřiny. Podle Dánů jde o důkaz, že tento energetický zdroj má před sebou skvělou budoucnost.

Projekt Borkum Riffgrund 3 vzniká bez státních dotací ve formě garantované ceny za odebíranou elektřinu. To ale není jeho jediné unikum. Pyšní se i tím, že jde o dosud největší smlouvu na odběr elektrické energie od firemního zákazníka. Německa chemička z Leverkusenu Covestro podepsala s dánskou firmou Ørsted smlouvu na odběr až 100 MW z celkové instalované kapacity 900 MW na deset let.

Měla by ČR podporovat více obnovitelné zdroje energie?

Šéf pro offshore operace Martin Neubert zdůraznil, že rekordní smlouva s firmou na odběr zelené elektřiny je jasným signálem konkurenceschopnosti a životaschopnosti větrná energie vyrobené na moři.

„Před deseti lety nám každý říkal, že větrná energie na moři je nejdražším výzkumným projektem, který se u pobřeží uskutečnil. Mnozí se nám vysmáli,“ komentoval pro Handelsblatt nově uzavřenou smlouvu s firmou Covestro.

Nyní už náklady na výstavbu offshore větrných parků nejsou pro firmy tématem k diskuzi. V letech 2012 až 2016 náklady na stavbu a provoz klesly o 60 procent.

Tlak na průmysl, aby snižoval emise a používal obnovitelné zdroje, nutí firmy k pečlivému výběru dodavatele energií. Často tak uzavírají smlouvy o přímém nákupu energie (PPA - Power Purchase Agreement).

„Nákupem zelené elektřiny podporujeme naši komplexní strategii udržitelnosti a připravujeme se na očekávané zvýšení cen energie a nákladů na CO2,“ vysvětlil generální ředitel firmy Covestro Markus Steilemann, proč uzavřeli s dánskou energetickou firmou rekordní kontrakt.


Výstavba větrných turbín v Německu vázne. Ministři se hádají, kdo za to může

 Německý ministr hospodářství Peter Altmaier


„Smlouvy o prodeji energie firmám se dosud uskutečňovaly zejména ve Spojených státech a Skandinávii. Nyní tento druh smluv přichází i do Německa,“ dodal Neubert. Očekává, že zájem firem o elektřinu z větrných parků bude od roku 2020 výrazně stoupat. Zejména zavádění uhlíkové daně bude zvyšovat atraktivitu obnovitelných zdrojů energie.

Manažer firmy Ørsted je přesvědčen, že Německo má stále velký potenciál v budování dalších zdrojů větrné energie na moři. V současné době ale tempo výstavby výrazně kleslo. V tomto roce se v prvním pololetí připojilo k síti 42 turbín, loni to bylo 140 zařízení. „Zatímco ostatní země své kapacity na moři výrazně zvyšují, v Německu se v letech 2020 až 2023 nepřipojí žádný nový projekt,“ varoval Neubert.

Důvodem je regulace německé vlády, která aktuálně upřednostňuje vybudování potřebné kapacity elektrické přenosové soustavy. Zástupci větrného sektoru vkládají naděje do využití vodíkových technologií, které nepotřebují zdlouhavou výstavbu elektrické infrastruktury.

Dále čtěte:

Větrné turbíny mohou vyrobit mnohem více elektřiny, než lidstvo spotřebuje

Rakousko blokuje 40 miliard na výzkum jádra v EU

Zdeněk Tůma: Zatím se neříká, které země jsou ty špinavé

BRAND24

Zdeněk Tůma

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).