Menu Zavřít

Chmurný start Uberu. První den obchodování skončil výraznou ztrátou

10. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Akcie dnešního debutanta Uber Technologies zahájily první den obchodování na newyorské burze NYSE propadem až o téměř devět procent. Později ale ztrátu výrazně zmírnily a ztrácely méně než jedno procento. V závěru se ale ke ztrátám vrátily, den uzavřely na 41,57 doalru, což je proti zahajovací ceně 45 dolarů pokles o 7,6 procenta.

Primární veřejná nabídka akcií Uberu je největší od roku 2014, kdy své akcie uvedl na burzu čínský internetový prodejce Alibaba. Pokud by se braly v úvahu jen americké firmy, pak jde o největší IPO od roku 2012, kdy se začaly obchodovat akcie společnosti Facebook. Ten získal prodejem akcií asi 16 miliard dolarů.

Koupili byste si akcie Uberu?

Společnost Uber má sice velký potenciál, ale příliš daleko k černým číslům, upozornila agentura AP. Od svého vzniku firma prodělala kolem devíti miliard dolarů (přes 200 miliard Kč) a sama připouští, že může trvat ještě řadu let, než se stane ziskovým podnikem.


Čtěte více o burzovním debutu Uberu:

Rozpačitý burzovní debut roku: Uber vstupem na trh získá „jen“ 8 miliard dolarů


Jako soukromá firma získal Uber od investorů na expanzi do dodávkových služeb a nákladní přepravy 15 miliard dolarů, prakticky bez ohledu na schopnost vytvářet zisk. Jako veřejně obchodovaná společnost bude muset o svém hospodaření informovat každé čtvrtletí a čelit požadavkům akcionářů, aby prokázal, že je schopen být i ziskový.

Dnešní propad akcií Uberu s sebou stáhl také akcie konkurenčního podniku Lyft, který vstoupil na akciovou burzu před měsícem. Jeho akcie dnes v reakci oslabily až o šest procent, později ale ztrátu zmírnily zhruba na 2,5 procenta.

Infografika: za 20 let zmizely z burz tisíce firem

BRAND24

Dále čtěte:

Musk chce zrychlit. Tesla by se samořízenými taxíky mohla přijít už příští rok

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).