Menu Zavřít

ČEZ, Tykač a Křetínský podali nabídku na české elektrárny skupiny Alpiq

15. 5. 2019
Autor: Alpiq

Energetická společnost ČEZ, firma Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače a firma EPH podnikatele Daniela Křetínského daly švýcarské firmě Alpiq nabídku na převzetí její české uhelné elektrárny ve Zlíně a uhelné a plynové elektrárny v Kladně. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na své zdroje.

Podle zdrojů, které oslovila agentura Reuters, dává investice pro všechny tři české firmy smysl, protože mají vlastní lignitové doly. Elektrárna ve Zlíně má výkon 64 megawattů (MW) a uhelná a plynová elektrárna v Kladně 524 MW.

Energetická skupina Alpiq podniky vlastní prostřednictvím firmy Alpiq Generation (CZ). V roce 2013 Alpiq doufal, že za teplárnu ve Zlíně a v Kladně, jež kromě elektřiny dodávají zhruba 35 tisícům odběratelů i teplo, dostane přes 400 milionů eur (10,3 miliardy korun). Ani po aktualizaci nabídek se ale tehdy k tomuto cíli nepřiblížil. Myšlenku prodeje českých aktiv Alpiq oživil loni na podzim.

Mateřská společnost Alpiq vznikla na konci minulého desetiletí spojením švýcarských společnosti Atel, založené v roce 1894, a EOS, založené v roce 1919.

CONTENT24

Příliš drahá levná elektřina: Energie Pro chce prodat pohledávky v kauze neziskovky EPK

Dále čtěte:

Energie zdarma: odpadní teplo by mohlo vytápět 800 tisíc českých domácností

Brněnská energetická skupina Geen spustila vodní elektrárnu v Gruzii

Bez plánu. Berlínský blackout odhalil zranitelnost Německa

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).