Menu Zavřít

Brexit bolí české exportéry. Čtvrtině společností klesly objednávky nebo tržby

25. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Pokles objednávek nebo tržeb vyvolaných situací kolem odchodu Velké Británie z EU pocítilo 28 procent společností. Nepřímý vliv například v podobě dalších administrativních nákladů nebo úprav smluvních podmínek evidovaly čtyři z deseti firem. Vyplývá to z průzkumu Bibby Financial Services a Britské obchodní komory mezi českými firmami obchodujícími s Británií.

Pouze 37 procent českých firem podle průzkumu hledá nové trhy a jen čtvrtina z nich se obává horší platební schopnosti britských obchodních partnerů. Před možnými výkyvy kurzu libry se zajišťuje 29 procent společností a více než polovina z nich se domnívá, že brexit by mohl vést ke zvýšení obchodování v eurech.

„Podnikatelskému prostředí by velmi prospělo brzké vyjasnění podmínek brexitu, jinak hrozí další pokles obchodních aktivit,“ upozornil výkonný ředitel Bibby Financial Services Michal Gabriel.

Nedostatek informací spojených s brexitem pociťují téměř dvě třetiny českých firem a některé dokonce připouštějí, že kvůli němu přestanou s Británií obchodovat. „Cítíme povinnost poskytnout potřebné informace a nabídnout případné poradenství, protože v mnoha otázkách už byla nalezena shoda. Důležité informace lze najít na našich webových stránkách nebo nás mohou firmy kontaktovat,“ uvedla ředitelka Britské obchodní komory Marcela Černochová.


Čtěte esej O šimpanzích a želvách

 Ilustrace k eseji O šimpanzích a želvách


České firmy podle informací podnikatelských svazů a agentury CzechTrade od začátku roku ve Velké Británii méně investují. Velcí exportéři se také předzásobují či stahují některé své agendy z ostrovů do kontinentální Evropy. Dovoz z Británie se v posledních měsících propadá. V prosinci klesl již o 35 procent meziročně, za celý rok pak o 16,4 procenta. Český export na ostrovy se loni snížil na úroveň roku 2015, když klesl o 2,5 procenta, uvádí Český statistický úřad.

BRAND24

Velká Británie patří mezi klíčové obchodní partnery Česka. V roce 2017 byla pátým největším odbytištěm českého zboží a desátým největším vývozcem na český trh. Do konce března 2019 přestane být Británie členem EU, podmínky odchodu ale nejsou dosud stanoveny. Britská premiérka Theresa Mayová sice s EU připravila dohodu o podmínkách brexitu, parlament ji však odmítl. Odchod Spojeného království z EU bez jakékoliv dohody je proto stále reálnou variantou.

Dále čtěte:

Mayová chce víc času na jednání s EU, Britové si přejí odklad brexitu

Při tvrdém brexitu by Británie zrušila volný pohyb občanů EU

Komentář: Theresa, jedině Theresa

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Významní sponzoři brexitu jsou pesimističtí. Očekávají, že vláda úsilí o opuštění unie vzdá

Brexit bez dohody by oslabil český HDP až o procento, tvrdí Petříček

České firmy v Británii se připravují na brexit. Méně investují a předzásobují se

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).