Menu Zavřít

Banky vydělaly na úrokových sazbách, jejich zisk letos stoupl na téměř 44 miliard

23. 9. 2018
Autor: Michael Tomeš, E15

Bankám a spořitelnám v Česku v prvním pololetí meziročně stoupl souhrnný čistý zisk o 300 milionů na 43,9 miliardy korun. Bilanční suma sektoru koncem června byla 7,4 bilionu korun, což je od začátku roku nárůst o 440 milionů korun.

Zisk z finanční a provozní činnosti bank stoupl meziročně o dvě miliardy na 94,3 miliardy korun. Úrokové výnosy se zvýšily o 10,4 miliardy na 81,8 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí jim vzrostly o 400 milionů na 22,4 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka.

V letošním prvním pololetí banky vydělaly na zvýšení úrokových sazeb ČNB, které se promítlo do cen hypoték a dalších úvěrových produktů, ale již nebylo zohledněno u spořicích produktů pro klienty, řekl analytik BH Securities Štěpán Křeček. Růst úrokových sazeb však některým bankám nestačil k tomu, aby dokázaly napodobit zisky z loňska. Tehdy většina bank vydělala na kurzových operacích v souvislosti s ukončením devizových intervencí, upozornil.


Banky fandí spotřebě. Úvěry pro domácnosti dál zlevňují

 ilustrační foto


České spořitelně stoupl v pololetí čistý zisk meziročně o 2,6 procenta na 7,9 miliardy korun, UniCredit Bank v Česku a na Slovensku se zisk zvýšil o sedm procent na 4,3 miliardy korun. Naopak Monetě klesl o 3,4 procenta na 2,1 miliardy korun, Komerční bance o 12,4 procenta na 6,9 miliardy korun, Raiffeisenbank o čtyři procenta na 1,65 miliardy korun a ČSOB o dvacet procent na 7,5 miliardy korun.

Na českém finančním trhu působilo na konci června 46 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen.

BRAND24

Dále čtěte:

Invaze půjček z Pobaltí. Poskytovatelé úvěrů v Česku mají pestrou vlastnickou strukturu

Konec lichvy? Ještě ne. Některé firmy se naučily zákon o spotřebitelském úvěru obcházet

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

 ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).