Menu Zavřít

Babiš podle objevených listin donášel StB na své kolegy

31. 1. 2014
Autor: čtk

Ministr financí a majitel koncernu Agrofert Andrej Babiš v 80. letech informoval Státní bezpečnost o svých kolezích z podniku zahraničního obchodu Petrimex. Vyplývá to z nově nalezených dokumentů, které ve čtvrtek předložil slovenský Ústav paměti národa bratislavskému soudu, a ze zjištění týdeníku Euro. Listiny ve dvou případech zmiňují agenta Bureše, což bylo podle evidence ÚPN Babišovo krycí jméno.

První dokument uvádí Bureše jako jednoho z agentů, kteří měli pracovat na „prověrce“ bývalého obchodního náměstka Petrimexu Dušana Slezáka. V listině, jejíž kopii má týdeník Euro k dispozici, je Slezák uváděn jako kandidát tajné spolupráce „Bauer“. Státní bezpečnost plánovala Slezáka naverbovat jako agenta, ten to ale odmítl.

Druhý dokument se týká Richarda Szabóa, který byl v Petrimexu zástupcem ředitele skupiny pro obchodování s plasty. Szabó se údajně vyjadřoval kriticky k tehdejšímu komunistickému režimu a StB jej vedla jako prověřovanou osobu s krycím jménem Turek. Seznam dotyčného svazku obsahuje informaci o přijatém zápisu od agenta Bureše.

Pikantně vyznívá, že oba dokumenty spravoval důstojník StB Andrej Kuľha, který ve čtvrtek u soudu svědčil v Babišův prospěch. Kuľha zpochybňuje, že by miliardář a předseda hnutí ANO spolupracoval s StB vědomě.

Babiš vědomou spolupráci s StB popírá.Tvrdí, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu přišel do kontaktu s příslušníky StB, odmítá ale, že byl jejím agentem.

Soud byl po výpovědích svědků odročen na 14. dubna.

Spolupráce Adreje Babiše s StB - dokument ÚPN

Více informací přinese týdeník Euro v pondělním vydání


K údajné spolupráci Andreje Babiše s StB čtěte:

Soud v Bratislavě: Babiš vědomým agentem StB nebyl, vypověděl svědek

Nové důkazy: našly se záznamy o Babišových hlášeních StB

Euro: Babišův svazek je zfalšovaný, říká bývalý důstojník StB

Slovenský tisk: Babiš navštěvoval byt StB

CONTENT24

Babiš s StB spolupracoval, dokumenty jsou věrohodné, tvrdí Slováci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).