Menu Zavřít

ArcelorMittal Ostrava bude zřejmě prodán v září. Zájem mají i Třinecké železárny

23. 5. 2018
Autor: čtk

Smlouva o prodeji huti ArcelorMittal Ostrava by měla být vybraným kupujícím podepsána v průběhu září. Všichni předběžní zájemci by měli být známi do konce května, závazné nabídky by pak měl oddělený správce huti obdržet během července. Vyplývá to z harmonogramu prodeje, který oznámil na dnešním jednání pracovní skupiny oddělený správce ArcelorMittal Ostrava (AMO) Ashok Patil. Zájem mají i Třinecké železárny.

„Požádal jsem odděleného správce o zprostředkování komunikace se všemi seriózními zájemci. Chci znát jejich představy a chci jim sdělit naše očekávání,“ uvedl po jednání pracovní skupiny k AMO ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Hüner se v pondělí setká v Bruselu s eurokomisařkou pro vnitřní trh Elzbietou Bienkowskou, aby měl maximum informací i ze strany Evropské komise, která prodej AMO dozoruje. Pracovní skupina k AMO na ministerstvu průmyslu a obchodu se znovu sejde 12. června, tentokrát i se zástupci odborů, aby mimo jiné diskutovala právě otázku možných seriózních zájemců.

Evropská komise v květnu největšímu světovému výrobci oceli ArcelorMittal schválila záměr převzít italskou ocelárnu Ilva. Jednou z podmínek je prodej huti v Ostravě i dalších podniků, které společnost v Evropě má. Skupina ArcelorMittal v této souvislosti začala jednat s potenciálními zájemci a proces prodeje navrhovaných podniků by měl být uzavřen do konce roku.

ArcelorMittal
ArcelorMittal je největším producentem oceli na světě, na celosvětové produkci se podílí zhruba šesti procenty. Působí ve více než 60 zemích světa. Je předním dodavatelem ocelových výrobků automobilovému průmyslu, stavebnictví, pro výrobu domácích spotřebičů nebo obalů. V loňském roce ArcelorMittal zvýšil provozní zisk i tržby. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) vzrostl o více než třetinu na 8,4 miliardy dolarů (téměř 180 miliard korun), tržby se pak zvýšily o 21 procent na 68,7 miliardy dolarů (1,5 bilionu korun).

Loučení s mahárádžou: Mittal koupil ostravské hutě za 175 milionů, vytáhl z nich 47 miliard

Lakšmí Mittal


Podle webu iDnes.cz podají nabídku na koupi ostravských hutí Třinecké železárny, které spoluvlastní miliardář Tomáš Chrenek. iDnes.cz to prozradily zdroje blízké jednání. O prodeji českého byznysu světového ocelářského lídra se spekuluje už od dubna.

ArcelorMittal v rámci snahy o získání souhlasu k převzetí ocelárny Ilva mimo jiné navrhl, že prodá své hutě v Ostravě a některé další aktivity v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii. Mluvčí ArcelorMittalu Ostrava (AMO) Barbora Černá Dvořáková uvedla, že proces prodeje navrhovaných podniků by měl být uzavřen do konce roku.

BRAND24

Přečtěte si také:

Bakalův recept na zbohatnutí: levně koupit, vysát, zmizet

Kupte ArcelorMittal, doporučil Babiš Třineckým železárnám

Nelezte mi do kruhu! Velký rozhovor s Tomášem Chrenkem

Multikulturalismus je velice populární nesmyslná doktrína poslední doby. Tomáš Chrenek má svou vlastní strukturu hodnot, která je trošku k těm skomírajícím veřejným hodnotám odtažitá.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).