Menu Zavřít

Apple se bojí Trumpových cel. Poškodí nás i americké spotřebitele, hlásí

8. 9. 2018
Autor: čtk

Navrhovaná americká cla na čínské zboží v celkové roční hodnotě 200 miliard dolarů (4,4 bilionu korun) neúměrně poškodí širokou škálu výrobků firmy Apple vyráběných v této asijské zemi. Dotknou se na příklad jejích chytrých hodinek Apple Watch. Společnost na trhu znevýhodní a zatíží i americké spotřebitele. Americký technologický gigant to uvedl v dopise, který ve středu předal úřadům Spojených států v rámci veřejného připomínkování návrhu amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Trump dnes firmu vyzval, aby se novým clům vyhnula přesunem výroby do USA. „Ceny Applu by se mohly zvýšit kvůli rozsáhlým clům, která možná uvalíme na Čínu. Je tu však jednoduché řešení, které by znamenalo nulovou daň a dokonce daňové zvýhodnění. Vyrábějte své produkty ve Spojených státech namísto v Číně. Začněte nyní stavět nové továrny,“ napsal Trump na svém twitterovém účtu.

Zvažovaná desetiprocentní cla by se podle vyjádření firmy dotkla na příklad jejích bezdrátových sluchátek AirPods, některých typů sluchátek Beats a reproduktoru HomePod. Postihla by i příslušenství k počítačům jako myši, nebo klávesnice, ale dokonce i kožené kryty pro chytré telefony iPhony a tablety iPady.

Dopis neuvádí, že by clo mohlo zasáhnout i samotný vlajkový výrobek Applu - smartphone iPhone, který se v uplynulém fiskálním roce podílel na celkových tržbách firmy celými dvěma třetinami. Apple loni utržil 229 miliard dolarů.

„Obecněji cla povedou k vyšším spotřebitelským cenám ve Spojených státech, sníží celkový hospodářský růst USA a budou mít další nezamýšlené ekonomické důsledky,“ uvedla firma v dopise.

Přečtěte si analýzu Ilony Švihlíkové:

BRAND24

Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

 Americký prezident Donald Trump

Dále čtěte:

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

Trump pohrozil EU 20procentním clem na dovoz aut

Úlevy z kvót na ocel a hliník. Trump povolil výjimky Jižní Koreji, Brazílii a Argentině

Trump chystá další cla. Vyděsila ho závislost USA na uranu z postsovětských zemí

EU má připravenou odvetu na omezení vývozu aut do USA. Zvažuje cla na uhlí a léky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).