Menu Zavřít

Hrozba pro Google: Amazon mu vysává inzerenty

15. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Amazon se může stát po firmě Facebook dalším významným konkurentem, který přetáhne část zákazníků vyhledávači Google. U některých firem jde o přesun 50 až 60 procent prostředků na inzerci z vyhledávače Google na Amazon. Pro Google jde o vážnou hrozbu, příjmy z reklamy tvoří 86 procent všech příjmů jeho mateřské společnosti Alphabet.

Loni měla společnost Alphabet příjmy z reklamy na nejrozšířenějším vyhledávači světa ve výši 95 miliard dolarů. To je 86 procent příjmů celé firmy. Nyní roste firmě Alphabet vážný konkurent v Amazonu.

I když přesun peněz není v procentuálním vyjádření výrazný, jedná se o stovky milionů dolarů, uvedla televize CNBC. Týká se to zejména výrobců spotřebního zboží.

Od roku 2012, kdy firma Facebook vstoupila na burzu, jde o největší hrozbu v segmentu internetové reklamy pro vládce vyhledávání na internetu. Facebook v roce 2012 generoval z reklamy „pouhé“ 4 miliardy dolarů. Za pět let je desetkrát zvýšil na 40 miliard dolarů.

Podobně by mohly růst příjmy z reklamy i firmě miliardáře Jeffa Bezose. Pro mnoho zákazníků se stránky Amazonu stávají hlavním zdrojem vyhledávání zboží. Podle firmy eMarketer tržby z reklamy pro tento rok u firmy Amazon dosáhnou 4,6 miliardy dolarů.

Podíl na americkém trhu s internetovou reklamou (odhad pro rok 2018 v %)
Google 37,1
Facebook 20,6
Amazon 4,2
Microsoft 4,1

Zdroj: eMarketer

Pokud by Amazon stoupal po stejné trajektorii nárůstu reklamy jako Facebook, znamenalo by to pro Google vážné problémy, upozornil server Quartz. Pro tento rok si Google ukousne z trhu s internetovou reklamou v USA 37 procent, v roce 2016 to bylo 41 procent.

CONTENT24

Dále o firmě Amazon čtěte:

Druhý za Applem. Tržní kapitalizace Amazonu překonala bilion dolarů

Amazon spustil v USA sekci sekci pro malé firmy. Bude dostupná i v Německu

Hornbach pohrdl Amazonem. Chce jít vlastní cestou

Alexina malá domů: hlasový asistent straní Amazonu

Amazon varuje: Brexit bez dohody s EU může vyvolat občanské nepokoje

 Brexit nejvíc postihne své příznivce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).