Menu Zavřít

Reaktor dneska objednáme, zítra postavíme

14. 11. 2019
Autor: Mladá fronta

Stachanovec Andrej Babiš plánuje novou jadernou elektrárnu v Česku postavit rychlostí, která nemá v současném světě obdoby. Ve skutečnosti se jen vyhýbá odpovědnosti a přesouvá práci na někoho jiného.

Premiér Andrej Babiš překvapil zveřejněním přesného časového harmonogramu výstavby nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany. Kopnout do země by se mělo za deset let, hotovo prý bude o sedm let později. To je čirou náhodu zrovna v době, kdy končí životnost existujících dukovanských bloků. „Makáme!“ zbývá dodat. Babiš náš zachrání od nedostatku elektřiny doslova na poslední chvíli!

Považujete časový harmonogram výstavby nových bloků v Dukovanech za realistický?

Až na to, že plán je mimo jakoukoliv realitu. Stačí se podívat na fakta shrnutá v ročence World Nuclear Industry Status Report. Loni bylo ve světě dokončeno celkem devět reaktorů, z toho sedm v Číně, kde průměrná doba výstavby dosáhla 7,7 let. O průběhu povolovacího procesu a míře regulace v Říši středu toho sice moc nevíme, jistě však bude výrazně jednoduší nejen než Evropské unii, ale i zbytku světa.

Zbylé dva loňské reaktory vznikly v Rusku, kde lze také mnohé nařídit shora a nebrat úplně ohledy na pochybnosti jaderného dohledu či názory protijaderných skupin. Průměrná doba výstavby byla 22,7 let. Číslo je výrazně zkreslené směrem nahoru, reaktor Rostov 4 se totiž začal budovat v roce 1983, tedy v roce narození autora tohoto textu. Jde sice o neobvykle dlouhou dobu, příklad slovenských Mochovců však ukazuje, že nikoliv výjimečnou.


Finští zelení: Že jsme začali podporovat jádro? Nesmysl, výstavba reaktorů je fiasko

Tajemník finské strany zelených Lasse Miettinen.


Druhý z nových ruských bloků, konkrétně číslo jedna Leningradské jaderné elektrárny 2, sice vznikal pouhých 9,4 let. I to je však o dva a půl roku déle než plánuje stavět Babiš s ministrem průmyslu Karlem Havlíček v zádech. S výjimkou zmíněné Číny se dnes daří udržet dobu výstavby pod deseti lety málokomu. A to chce trumfnout vláda, která staví dálnice rychlostí čtyři kilometry ročně.

Spíše to vypadá, že premiér jednoduše vzal očekávaný termín ukončení provozu existujících Dukovan a odečetl od něj libovolný počet let, který by však spolehlivě ležel za horizontem současné a i případné příští Babišovy vlády. Tím odsunul odpovědnost na nějakou příští politickou garnituru. Že nedodrží Babišův vybájený harmonogram, bude už její problém.

BRAND24

Zároveň si vytvořil argument, aby se současný kabinet nemusel hrozícím nedostatkem elektřiny po ukončení životnosti existujících jaderných i uhelných elektráren vůbec zabývat. V roce 2036 budou přece nové Dukovany hotové, lze kdykoliv prohlásit. „Makáme!“ zbývá opět dodat.

Čtěte další texty Jana Brože

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).