Menu Zavřít

Co je na světě špatně ve dvou grafech

23. 7. 2018
Autor: Euro.cz

Pět největších technologických firem indexu S&P 500 má větší hodnotu než 282 firem z konce téhož pětisetčlenného žebříčku. A bude hůř.

Zapomeňte na Thomase Pikettyho a jeho jedno procento obyvatel planety, jehož majetek je větší než - inu, než cokoli, co si dokážeme představit. Těchto horních sedmdesát milionů žije úplně jinde a úplně jinak než zbytek druhu homo sapiens. Pro běžného obyvatele planety mohou zrovna tak neexistovat. Daleko uchopitelnější představu o stavu věcí zprostředkuje následující graf.

Je řeč o hodnotě firem, které - na rozdíl od jejich majitelů a šéfů - důvěrně znáte. Na pravé straně grafu vidíte technologickou velkou pětku - Facebook, Amazon, Alphabet (de facto Google), Apple a Microsoft. Tyhle firmy figurují na čele indexu S&P 500, jenž sdružuje smetánku newyorské burzy (měřeno tržní kapitalizací jednotlivých firem).

 Velká pětka versus zbytek světa

Na levé straně grafu je zmatek. Jména „dolních“ 282 firem, podle řečeného kritéria na posledních 282 místech, zhusta ani nejsou k přečtení. Jejich hodnota je dohromady plus minus stejná jako celková hodnota velké pětky (těsně pod 4,1 bilionu dolarů).

Co s tím? Jsou ty velké firmy „moc drahé“, nebo ne? Poměr ceny akcií k výdělkům (P/E ratio), jenž může pomoci takovou otázku zodpovědět, je dnes zhruba 25:1 (za celý index). To není prachabsurdní; je to sice zhruba dvojnásobek hodnoty, kterou měl poměr P/E po většinu doby existence indexu, ale také už jsme se setkali s průměrnými valuacemi o poměru 40:1 a dokonce 74:1. A co se týče dominance vůči zbytku indexu, pak v půli šedesátých let se dvě firmy, AT&T a General Motors, podílely skoro 15 procenty na celkové hodnotě indexu.

Oč tedy jde? K tomu napomůže druhý graf. Ten znázorňuje, kolik lidí pracuje pro jak velké firmy. Vidíme, že od roku 1984 se počet lidí pracujících pro firmy o 20 a méně zaměstnancích (malé podniky, o jejichž podpoře mluví každý politik včetně těch, kteří nabízejí investiční pobídky obrům) snížil o více než čtyři procenta, kdežto počet lidí pracujících pro firmy o 10 000 zaměstnancích a více o téměř tolik stoupl.

 Firmy podle velikosti 1985 - 2014

BRAND24

Takže oněch pět molochů z prvního grafu je nejen disproporčně velkých (a mocných) ve vztahu ke zbytku S&P 500; celý index S&P 500 je stále mocnější vůči zbytku světa, pokud tedy za zbytek světa považujeme pro účel debaty americkou ekonomiku. Čtenáři, který byl zvyklý čítat o vládě jedné strany, se tak nabízí pohled na vládu pěti firem; to máme tak akorát z louže pod okap.

Čtěte další komentáře Daniela Deyla:

Když se kradou volby

Elon Musk: hra s větry a ohněm

Varufakisova chvíle slávy

Trumpův íránský gambit

Tesla: každý týden jobovka

Úžasný nový svět

Zaslouží si Maďaři jeden druhého?

Trump versus Silicon Valley versus média

Ruští a čínští vojáci na území KLDR? Auvajs

Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!

Jak Kim Čong-un všechny převezl

Proč zazlívat Trumpovi Jeruzalém


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).