Menu Zavřít

Formuláře na webu, zveřejněné platy radních. Radnice soutěžily o titul Přívětivý úřad

19. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zveřejňování formulářů v elektronické podobě na webových stránkách, snadno dohledatelné dokumenty týkající se chodu městských částí či možnost nahlédnout do smluv jsou ukazateli otevřeného úřadu. Titul přívětivého úřadu získaly za hlavní město Praha 18, Praha 6 a Praha 13. Soutěž vypsalo ministerstvo vnitra.

Prvenství v soutěži o titul Přívětivý úřad i letos obhájila Praha 18. Podle mluvčího městské části Vladislava Gerharda radnice uspěla zřejmě i díky tomu, že zavedla pružnou pracovní dobu. Na úřad bylo možné přijít od pondělí do čtvrtka od šesti hodin ráno do sedmi hodin večer a v pátek od šesti hodin ráno do tří odpoledne.

„Nabídku jsme rozšířili oproti loňskému roku o sobotní úřední hodiny na základě objednání od osmi hodin ráno hodin do dvanácti hodin odpoledne pro nejvíce navštěvované agendy, jako jsou občanské průkazy, cestovní doklady nebo agendu živnostenského úřadu,“ zmínil Gerhard.

Městská část Praha 6 v rámci otevřeného úřadu začala například podle mluvčího Martina Churavého průběžně zveřejňovat platy radních, vedoucích odborů, příjmů neuvolněných zastupitelů či odměn členů poradních komisí. „Radnice rovněž uveřejňuje všechny nově uzavřené smlouvy ve strojově čitelném formátu, ale také veškeré faktury, které prošly jejím účetnictvím,“ zmínil Churavý. Na webových stránkách Prahy 6 lze podle něj dohledat i hlasování jednotlivých zastupitelů ke každému bodu zasedání zastupitelstva.


Praha 6 rozdělovala miliony. Čtěte:

Participativní rozpočet: občané Prahy 6 rozhodnou o pěti milionech

 Vítězné náměstí v Praze 6


Praha 6 také umožňuje občanům spolurozhodovat o tom, kam a do čeho investuje část financí z rozpočtu městské části.

BRAND24

Praha 13 se zase podle mluvčí Evy Libigerové snaží pravidelně starat také o komunikační kanály, jako jsou sociální sítě, webová stránka a mobilní aplikace. „Body jsme získali také za možnosti on-line objednávání na konkrétní termín, aplikaci rozklikávacího rozpočtu a za další kritéria,“ uvedla Libingerová.

Soutěž, kterou vyhlašuje ministerstvo vnitra, je dobrovolná a mapuje stav přívětivosti a otevřenosti obecních a městských úřadů vůči občanům a jejich potřebám. Podle údajů ministerstva se do soutěže v letošním roce přihlásilo celkem 165 obcí a měst s rozšířenou působností.

Dále čtěte:

Praha 3 testovala participativní rozpočet. Dva miliony si rozdělí osm projektů

Praha 10 dá k dispozici pět milionů, co s nimi, rozhodnou občané


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).