Menu Zavřít

Vláda nenechá doplnit zásoby ropy, Česko přitom neplní směrnici

26. 6. 2017
Autor: čtk

Vláda neschválila doplnění ropy nebo ropných produktů do státních zásob, které požadovala Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Česko přitom letos přestalo plnit evropskou směrnici o výši nouzových zásob těchto produktů. Evropská unie požaduje po státech, které ropu netěží, aby měly zásoby minimálně na 90 dní. Česko má zásoby na 87 dní.

„Znamená to pro nás, že nadále budeme porušovat zákon České republiky i evropskou směrnici o povinnosti mít zásoby minimálně na 90 dnů. Zároveň budeme i nadále platit 50 milionů korun ročně za prázdnou nádrž v Meru (nádrž státního správce ropovodů v Nelahozevsi na Mělnicku),“ vysvětlil předseda SSHR Pavel Švagr.

Správa navrhovala buď nákup 80 000 tun takzvané sladké ropy, nebo 50 000 metrů krychlových nafty a 26 000 metrů krychlových benzinu. Obě varianty měly navýšit tuzemské zásoby o necelé čtyři dny. Zmíněný druh ropy navíc v zásobách SSHR chybí. Švagr preferoval nákup ropy, v případě nakoupení benzinu i nafty by totiž podle něj správa potřebovala od vlády další peníze na jejich skladování.


Přečtěte si o roli Andreje Babiše ve sporu o naftu v německých nádržích:

Blbeček. Babiš poškodil pozici Česka ve sporu o naftu z Kraillingu

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr (vpravo)


S návrhem na dokoupení zásob nesouhlasilo ministerstvo financí (MF). V připomínkách resort uvedl, že pokles úrovně nouzových zásob ropy do značné míry odráží specifickou situaci na trhu v roce 2016, která byla způsobena omezením provozu obou rafinérií na českém území. Podle ministerstva se dá se předpokládat, že v letošním roce se průběh zpracování ropy vrátí do normálního stavu. „Navrhujeme tedy případný nákup ropy či ropných produktů prozatím nerealizovat a vyčkat na skutečnost dovozů za rok 2017,“ uvedlo v podkladech pro vládu MF.

O možném přikoupení ropy do nouzových zásob se jednalo už v předloňském roce. Mělo jít o 100 000 tun takzvané sladké ropy, tedy nízkosirné neruské ropy, za více než miliardu korun. Bezpečnostní rada státu ale nákup nepodpořila. Nákup ropy podporoval tehdejší ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), podle dřívějších informací s ním naopak nesouhlasil bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„ČSSD zkouší dva roky zbytečně utratit miliardu korun za ropu, kterou nepotřebujeme. Kdyby se něco stalo, potřebujeme naftu a letecký benzin,“ napsal Babiš na sociální síti.

BRAND24

SSHR má na skladování a obměnu ropy a ropných produktů smlouvy se státními společnostmi Mero a Čepro, v jejichž nádržích jsou komodity uloženy. V materiálech pro vládu správa uvádí, že v současnosti udržuje nouzové zásoby ropy a ropných produktů v celkové výši téměř dvou milionů tun. Z tohoto množství tvoří největší podíl ropa, které je uskladněno milion tun, následuje nafta (přibližně 700 000 tun) a benzin (více než 300 000 tun). SSHR do zásob počítá i zhruba dvoudenní zásobu nafty, kterou Česko postupně převáží zpět ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu.

Dále čtěte:

Litva snižuje závislost na Gazpromu. Zemní plyn bude nakupovat z USA

Poučení z kauzy české ropy? Správa rezerv chce přenést rozhodnutí na vládu

Babišovo předražené mléko. Další ukázka, jak Agrofert vydělává na státu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).