Menu Zavřít

STAN půjde do sněmovních voleb samostatně

26. 7. 2017
Autor: čtk

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) půjde do říjnových sněmovních voleb samostatně a jejich zástupci se neobjeví na kandidátkách KDU-ČSL. Rozhodl o tom celostátní výbor tohoto uskupení. Původně měli Starostové s lidovci kandidovat ve volební koalici, od ní ale KDU-ČSL minulý týden ustoupila v obavě, že se nepodaří překročit desetiprocentní hranici nutnou pro vstup dvojbloku do Sněmovny.

KDU-ČSL chtěla, aby místo volební koalice vyslali Starostové své zástupce na lidovecké kandidátky, což by znamenalo snížení volebního prahu pro vstup do Sněmovny z deseti na pět procent. Takový návrh lidovců ale zástupci STAN odmítli.

„STAN půjde do voleb samostatně. Jsme připraveni na samostatný postup a odmítáme být součástí byznysu s průzkumy veřejného mínění, tak abychom byli osočování, že naše hlasy propadnou a že tím hazardujeme s hlasy voličů a přispíváme k vítězství třeba Andreje Babiše,“ prohlásil po hlasování předseda STAN Petr Gazdík.

Lidovci na rozhodnutí někdejších spojenců reagovali prohlášením, že to znamená zbytečné tříštění sil a přibližuje hrozbu monopolu jedné strany. Podle křesťanských demokratů měla společná kandidátka šanci získat víc hlasů. Lidovci nicméně věří tomu, že budou se Starosty spolupracovat po volbách. Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který dlouhodobě zpochybňoval životnost koalice lidovců a hnutí Starostové a nezávislí, nečekal, že STAN odmítne místa na kandidátkách KDU-ČSL. „Já jsem nečekal, že takhle rozhodnou, já jsem čekal, že s námi půjdou,“ řekl Čunek. Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského je krok STAN logický a poškodí KDU-ČSL v Čechách, kde měli v koalici větší slovo Starostové.

Gazdík se ještě tento týden sejde s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem, aby se dohodli na změně koaliční smlouvy. Gazdík dodal, že STAN odmítlo nabízená místa na kandidátkách KDU-ČSL kvůli udržení své identity. Po společné sněmovní zkušenosti s TOP 09 už nechce, aby značka hnutí zanikala.


Přečtěte si komentář k tématu:

Kašpaři

 Páral


Volby se uskuteční v druhé polovině října, v polovině srpna musejí kandidující uskupení odevzdat kandidátky. Gazdík řekl, že je hnutí schopné složit je včas. Hnutí má podle něj ve volbách šanci uspět, jenom k tomu musí mít odvahu. Starostové by chtěli oslovit 250 000 voličů, kteří jim dali hlas loni v krajských volbách. „Což je těch pět procent v celostátních volbách, které bychom v takovém případě potřebovali,“ řekl Gazdík. Samostatnou kandidaturu STAN je připravena podpořit i desítka regionálních stran, které s lidovci a STAN v dubnu podepsaly smlouvu o spolupráci.

BRAND24

STAN také podpořil prezidentskou kandidaturu bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše. Drahoš už dříve uvedl, že si podpory stran váží, chce ale zůstat nestranickým kandidátem. prezidentské volby by se podle plánu měly konat v lednu 2018. Gazdík už dřív řekl, že na Drahošovi oceňuje jeho jednoznačně proevropskou orientaci. Podle šéfa STAN by vědec naplňoval prezidentskou roli tak, jak se očekává - moderoval by politickou diskusi, respektoval Ústavu a s noblesou reprezentoval zemi.

Jednání o koalici začala loni na podzim, podepsaná byla v dubnu

8. listopadu 2016 - STAN a TOP 09, které doposud úzce spolupracovaly (obě uskupení mají ve Sněmovně i v Senátu společné kluby), se dohodly, že smlouva o spolupráci skončí.

Listopad 2016 - STAN zahájilo sérii jednání o možné spolupráci před podzimními volbami do Sněmovny. Hnutí jednalo asi s 20 politickými subjekty, vedle regionálních uskupení také například se SNK ED, Soukromníky a vládní KDU-ČSL.

16. prosince 2016 - Celostátní konference lidovců rozhodla, že strana začne jednat se STAN o možné spolupráci pro volby 2017.

31. ledna 2017 - Celostátní výbor STAN schválil, že hnutí chce jít do podzimních voleb spolu s KDU-ČSL a stejně jako do loňských krajských voleb i se SNK ED a regionálními stranami.

4. února 2017 - Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek oznámil, že strana chce s hnutím STAN vytvořit pro podzimní volby přímou dvojkoalici. Členové KDU-ČSL se na tom shodli na celostátní konferenci s tím, že se STAN budou spolupracovat dlouhodobě. Předseda STAN Petr Gazdík rozhodnutí uvítal a označil je za odvážné. Dvojkoalice potřebuje pro vstup do Sněmovny překročit hranici deset procent.

9. února 2017 - Celostátní sněm STAN rozhodl, že hnutí bude s lidovci jednat o vytvoření koalice pro podzimní sněmovní volby.

17. března 2017 - Představitelé KDU-ČSL a STAN jednali v Lipnici nad Sázavou o vytvoření koalice.

18. března 2017 - Lidovci na celostátní konferenci v Jihlavě rozhodli poměrem hlasů 39 ku 31 o tom, že půjdou do voleb v koalici se STAN. Předsednictvo STAN už předtím schválilo návrh dohody o volební koalici.

25. března 2017 - Sněm STAN rozhodl, že hnutí chce volební koalici s lidovci. Pro bylo 101 ze 116 hlasujících delegátů.

12. dubna 2017 - Lidovci a STAN podepsali koaliční smlouvu o spolupráci pro letošní volby do Poslanecké sněmovny. Šéf hnutí STAN Gazdík označil Bělobrádka za kandidáta na premiéra.

27. května 2017 - Sjezd KDU-ČSL schválil uzavření volební koalice se STAN. Část lidovců měla ke spojenectví výhrady, nakonec ale delegáti dali přednost názoru předsednictva. V tajné volbě hlasovalo pro vznik koalice 82 procent delegátů.

4. července 2017 - Hejtman Zlínského kraje, senátor a bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek řekl, že považuje za nejvhodnější projekt koaliční spolupráce ukončit. Podle průzkumů by koalice nezískala 10 procent hlasů a do Sněmovny by se tak nedostala.

18. července 2017 - Širší vedení KDU-ČSL vyzvalo hnutí STAN, aby jeho zástupci vstoupili na kandidátky lidovců. Řešení by mělo nahradit volební koalici. Bělobrádek rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechce riskovat propadnutí velkého množství hlasů a možnou vládu jedné strany po volbách.

Dále čtěte:

Lidovecká panika

Ukončeme spolupráci s lidovci, ozývá se od některých členů STAN

Průzkum: Volby by vyhrálo ANO, lidovci se STAN by se do sněmovny nedostali


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).