Menu Zavřít

Šlechtová čtyři miliardy navíc nedostane

25. 8. 2017
Autor: čtk

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) požadované čtyři miliardy korun nad rámec navrženého rozpočtu nedostane. Po dnešním jednání s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) to novinářům řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Uvedla, že jedinou šancí je jednání koaliční rady, které se uskuteční 4. září. Koalice se podle ní může rozhodnout, že zvýší dohodnutý schodek 50 miliard korun v rozpočtu pro příští rok.

„Ministr financí mi sdělil, že ve státním rozpočtu, jak je teď nastaven, není žádný prostor na zvýšení rozpočtu pro MMR. Nicméně jen tak to nevzdávám. Po dohodě s panem premiérem se 4. září bude jednat na koaliční radě o možném navýšení schodku státního rozpočtu. A bude záležet na tom, kam by případné navýšení šlo,“ uvedla Šlechtová.

MMR by jinak podle ní v příštím roce nemohlo poskytovat dotace obcím například na stavbu komunitních domů pro seniory, místní komunikace, dětská hřiště nebo sportoviště. „Ministr Pilný argumentoval, že se zvýšilo rozpočtové určení daní pro obce. Na druhou stranu to navýšení je do roku 2012 zpětně. Jsem velmi nespokojená. Protože MMR národními dotacemi vykrývá bílá místa, kam nejdou evropské peníze. Proto si myslím, že by náš rozpočet měl být jednou z priorit vlády,“ uvedla ministryně.

Začátkem srpna Šlechtová žádala 4,3 miliardy korun. Jak řekla ještě před dnešním jednáním, 300 milionů korun navíc na financování informačních systémů už má od ministerstva financí přislíbeno.

Z požadovaných čtyř miliard korun měly jít 2,3 miliardy na národní dotace, ostatní na spolufinancování Integrovaného operačního programu (IROP). „Projekty v IROP už máme nasmlouvané. A já si nedovedu představit, že jsem honila ostatní ministerstva, aby urychlila projekty. A já teď nebudu mít na spolufinancování? Myslím, že jsme se dostali do situace, že jakýkoliv příští státní rozpočet musí vznikat na základě priorit státu,“ řekla Šlechtová. Prolomení schodku 50 miliard si dovede představit. „Jsem sice konzervativní, ale když vidím potřeby MMR, tak za téhle situace ano,“ dodala.


Třímiliardové turbo. Ťok přivezl do Pardubic úplatek kvůli dálnici D35

 Výstavba předposledního úseku dálnice D1 z Lipníku nad Bečvou do Přerova začala 14. července. Čtrnáctikilometrový úsek má být dokončen za tři roky a bude stát 2,7 miliardy korun. Na snímku je část budoucího úseku dálnice D1 do Přerova.


Podle Pilného bude koaliční schůzka začátkem září rozhodovat také o tom, jaké bude zvýšení platů ve veřejné správě. „Současné avizované zvýšení platů absolutně neumožňuje tyto požadavky uspokojit bez porušení závazku 50miliardového deficitu. Já to navrhovat nebudu, ale podle mě se schyluje k tomu, že deficit bude vyšší. Potom budu usilovat o to, aby nebyl spotřebován jenom v platech,“ řekl Pilný po dnešním jednání. Pokryty by podle něj měly být zejména požadavky, které vedou k investicím.

Uvedl, že pro případ zvýšení schodku se snažil se Šlechtovou najít minimální hranici, která by pro MMR přinesla nějaký výraznější posun. „Tu hranici nebudu konkretizovat. Ale v žádném případě to nemohou být řády miliard. Protože případně bychom museli financovat také dopravní stavby něco chtějí i vysoké školy,“ dodal Pilný.

První návrh rozpočtu pro MMR počítal s meziročním poklesem o 11,3 miliardy korun. V údajích jsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů. V případě příjmů bez započtení peněz z EU je navržený rozpočet ministerstva nižší o 2,1 miliardy korun, uvedlo už v květnu MMR.

BRAND24

Vláda v červnu schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun. Výdaje rozpočtu by měly včetně peněz z fondů Evropské unie a dalších finančních mechanismů činit 1,342 bilionu korun a příjmy 1,292 bilionu korun. Dodatečné požadavky ministerstev byly před zasedáním kabinetu ve výši zhruba 111 miliard korun. Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Sněmovny do konce září.

Přečtěte si o navyšování rozpočtů i dalších rezortů:

Ministerstvo průmyslu dostane 1,5 miliardy navíc. Havlíček je částečně spokojen

Doprava dostane o 1,5 miliardy méně. Ťok šel přitom žádat o vyšší rozpočet

Štech chce 400 milionů na podporu inkluze. Rozhodne vláda


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).